• Bibber de bibber voor Seacon Orca’s Heren 1

 • Afgelopen vrijdag moest de ploeg van Seacon Orca’s Heren 1 naar Hoofddorp, waar de plaatselijke basketbalvereniging de gastheer en tegenstander was. Puntloos onderaan stond die ploeg, en daar wilden de Urkers ze maar wat graag laten staan. De ploeg van coach Arjan Langman moest het doen zonder Rick van Eerde en Ruben Visser.

  In het eerste kwart was het Klaas Tjakvoort die niet kon missen en de ene na de andere bal ringloos scoorde. Van buiten en van binnen domineerde hij het veld. Toch lukte het de thuisploeg wel om wat scores te maken maar hadden de Urkers zelf ook een vreemde die kon schieten en dankten Seth Versteeg voor een knappe driepunter. Toch bleef BV Hoofddorp verrassend in de buurt en werden er veel Urker vrije worpen gemist.
  Toch een voorsprong na het eerste kwart: 14-21.

  Het tweede kwart was vergelijkbaar met het eerste. Klaas Hakvoort sterk, ook verbaal, en veel gemiste vrije worpen. Hoofddorp bleef in de wedstrijd en gooide wel veel raak. De Urkers kwamen niet in een fatsoenlijk ritme en waren afhankelijk van individuele acties. Gezamenlijk boterde het nog niet echt. Een driepunter en een wel rake vrije worp van Johannes Visser zorgden voor een ruststand van 27-38.

  Het derde kwart liet wat meer rust en controle zien en Orca’s speelde de aanvallen met wat meer focus. Jan Hakvoort pakte een paar sterke rebounds en wat fraaie scores en een driepunter van Luka de Jong hielden de Urkers aan de goede kant van de score. Het spel werd wel wat meer agressief en de scheidsrechters hadden hun handen vol aan de vele opstootjes en fysieke duels. Jan Hakvoort werd met een geblesseerde enkel het veld afgedragen. Ook dit kwart werden er veel vrije worpen gemist maar was de Urker voorsprong was nog steeds een feit: 44-55.

  Niks aan de hand dus, zou je zeggen. Fout. Van alles aan de hand. Hoofddorp had er wel zin aan en bleef maar gooien. En raak ook. Aanvallend lukte er bij Orca’s echt weinig. Men liep elkaar in de weg, kreeg geen fouten mee en gooide de vrije worpen, als die al kwamen, allemaal mis… De frustratie werd nog groter toen de thuisploeg 4 driepunters op rij raak gooiden en de voorsprong volledig verdween. Tussenstand 59-60. Nog anderhalve minuut te gaan en Orca’s dook in een time out. Hakvoort en Visser gooiden belangrijke vrije worpen mis, om de wedstrijd in het slot te gooien. Gelukkig werden er wel belangrijke rebounds gepakt en gooide Seth Versteeg deze onnodige spannende wedstrijd in het slot met twee wél rake vrije worpen: 59-63.

  Foei foei, wat was het onnodig spannend tegen deze ploeg. Met de nodige en onnodige frustratie schold Orca’s zichzelf met vlagen uit de wedstrijd en schoot het blubber vanaf de vrije worplijn maar hield het uiteindelijk stand en won het met de hakken over de sloot.

  Scores:
  Klaas Hakvoort 20
  Johannes Visser 15
  Seth Versteeg 11

  Snel door naar volgende week. Deze is in de pocket maar de ploeg is er nog lang niet, de weg omhoog moet vervolgd worden. Dat kan en moet dan volgende week gebeuren tegen Racing Beverwijk. Die ploeg komt aanstaande vrijdagavond, 2 februari, op bezoek in sporthal De Vlechttuinen. Die ploeg staat op het moment van schrijven op een vijfde plek, maar Orca’s wist in de uitwedstrijd wel punten te pakken (55-60 winst). Dat geeft men volgende week vrijdag graag een goed vervolg. De wedstrijd begint om 20:00 uur.