• Goede flows helpen Schol Orca’s Heren 1 aan winst

 • Na een verliespartij een week eerder tegen de koploper moesten de mannen Schol Orca’s Heren 1 afgelopen vrijdagvond weer thuis spelen tegen SBA Sphinx Heren 1. Een relatief onbekende tegenstander uit Wageningen die op moment van schrijven nog onderin de competitie bungelt. De Urkers waren met de volledige selectie en konden op die manier het gemis aan publiek nog enigszins compenseren. Alleen Luka de Jong moest verplicht toekijken met een in het gips gestoken gebroken middenhandsbeentje.

  In het kader van ‘week van de scheidsrechter’ hadden de Urkers een presentje voor beide scheidsrechters meegenomen. Mooi detail was dat deze avond scheidsrechter van dienst, Mounir Bennour, zijn 1000STE wedstrijd floot in zijn inmiddels 28-jarige carrière.

  De Urkers begonnen goed aan de wedstrijd met een twee snelle scores van Rick van Eerde en Klaas Hoorn. Tegen een nieuwe tegenstander is het altijd even wennen en zoeken en SBA Sphinx liet ook meteen van zich horen met wat schoten van afstand. Ze maakten een 2-10 run en pakten de leiding. Maar getergd 30+ Orkaas had er nog meer zin in en pakten een 12-0 run, en weer stevig de leiding. Zowel in de aanval als de verdediging was Orca’s sterk aanwezig en bewezen Klaas Jan Scheffer en Klaas Hakvoort dat hun guns niet voor niks afgetraind zijn. Samen met Niels ‘seintje’ ten Napel hielden ze de bucket schoon en veilig en kon het eerste kwart afgesloten worden met een tussenstand van 20-12.

  Begin tweede kwart ging het spel redelijk gelijk op. Klaas Hakvoort was aanvallend veel aanwezig en zorgde voor veel dreiging. In de afronding was hij nog wat ongelukkig en het had zelfs wat aanvallende fouten tot gevolg, tot duidelijk zichtbaar ongenoegen van BB23. De Urkers vrije worpen werden nog niet optimaal benut waardoor de deur wat open bleef staan voor de gasten. Daar maakten ze genoeg gebruik van zodat een time out een logisch gevolg was. De voorsprong van Orca’s groeide daarna weer voorzichtig door goede scores van Niels, Rick en Laurens. Een verdwaalde vrije worp van de gasten zette de ruststand op 35-25.

  De 10 punten voorsprong moest uitgebouwd worden en coach Jurie stuurde een sterk team het veld in. Maar Sphinx bleek net wat meer gefocust uit de kleedkamers te zijn gekomen. Orca’s kreeg score na score om de oren. Kevin de Boer werd ongenadig hard op zijn gezicht geslagen en moest bloedend het veld verlaten. Met zes (zelf gezette) hechtingen sloot hij later weer aan. Een schitterende score van steady Jelle Pasterkamp was verder het enige hoogtepuntje aan Urker zijde in de eerste vijf minuten. Een mooie step back om vervolgens een ringloze score te maken. Maar Sphinx bleef raak gooien. Orca’s vluchtte in een time out. Tot groot ongenoegen van coach Bakker was de voorsprong volledig weg: 37-37. Toch was het goed om te zien dat de verse spelers die het veld in werden gestuurd het hoofd koel hielden en weer rustig aan een nieuwe voorsprong gingen bouwen. Drie Klazen, Klaas Jan Scheffer, Klaas-Willem Hoorn en Klaas Hoorn werden aanvallend veel gevonden na goed uitgespeelde aanvallen. Vakkundig werden alle aanvallen van Sphinx onschadelijk gemaakt en Orca’s zette een briljante 17-0 (!) run neer. Een geweldige ommekeer wat resulteerde in een tussenstand na drie kwarten van 54-37.

  In het vierde kwart bleef Orca’s ook rustig. Qua scores misschien zelfs iets te rustig. Er werd amper gescoord. Een briljante assist van Jelle Pasterkamp op KW kon wel weer genoteerd worden. De zoneverdediging die de Urkers hadden neergezet werkte prima. Gestuurd door Hou-rust van Loosen dwong Orca’s de gasten tot afstandsschoten. Een drive in de bucket was onmogelijk omdat Klaas Hakvoort en Klaas Jan Scheffer geen millimeter toegaven. De gladde vloer zorgde her en der nog voor wat glijpartijen waarbij menig speler van Sphinx bijna onder de lijnen van de vloer verdwenen. De genadeklap viel in de laatste minuten met twee driepunters op rij van Klaas Hoorn. Tel er nog een vrije worp bij op en de wedstrijd was beslist. Orca’s speelde de wedstrijd gecontroleerd uit en de eindstand was bepaald op 66-49.

  Klaas Hoorn 23
  Laurens van Loosen 9
  Edwin van Schaik 9
  Klaas Hakvoort 8

  Weer een belangrijke en nuttige winstpartij voor Schol Orca’s Heren 1. Orca’s blijft hierdoor meedraaien in de top en bezet momenteel een tweede plaats. Nu volgt er eerst een week rust om vervolgens op vrijdag 23 oktober weer aan de slag te gaan. Dan komt weer een nieuwe ploeg in de competitie op bezoek die het verrassend goed doet. Hanze Starts Heren 1 uit Zutphen komt naar sporthal De Vlechttuinen. Hanze Stars staan op de derde plek met, op het moment van schrijven, nog geen wedstrijd verloren. Daar brengt Orca’s graag verandering in. Vrijdag, 23 oktober, 20:00 uur in Sporthal De Vlechttuinen.