• Opnieuw valse start voor onwinnig Seacon Orca’s Heren 1

 • Weer een nieuw seizoen, weer een nieuwe start, weer een nieuwe fase. Afgelopen vrijdag opende Seacon Orca’s Heren 1 het seizoen 2023/2024 in sporthal De Vlechttuinen tegen een onbekende ploeg: De Hoppers Heren 1, uit Hoorn. De ploeg van coach Arjan Langman is in de kern hetzelfde gebleven, maar er is wel het een en ander verschoven. Zo zijn Seth Versteeg en Jan Hakvoort overgekomen van Ceres (en deze twee jongens hebben nu ook zichtbaar plezier in basketbal, nu snappen ze het), heeft ook Johannes Visser zich na een decennia van rust weer ingeschreven en heeft zelfs Bas de Heus besloten om weer mee te doen. Laatstgenoemde was alleen in slaap gevallen van de spanning en was dus ondanks zijn beloftes helaas te laat voor de wedstrijd.

  Uiteraard was het wat onwennig voor de Urkers om na vijf maanden + 1 dag weer een competitiewedstrijd te spelen. Zeker in een nieuwe samenstelling en met allerlei nieuwe fratsen. Dat mag echter nooit een reden zijn om als een drol aan een wedstrijd te beginnen. Dat gebeurde dan ook niet. Wel was het meteen vanaf de start fysiek en intens. In een nog vrij warme sprothal was het vrij stevig duwen en trekken. Maar na een 0-4 achterstand wist herintreder Johannes Visser de eerste punten van het nieuwe seizoen op het bord te zetten. Het spel ging op en neer en de Urkers en Seth hadden best wat moeite om daar onder weg te komen. Al stuntend bleven beide ploegen dicht bij elkaar en na een paar knappe acties stond het toch nog 16-15 na het eerste kwart.

  Het luxeprobleem van coach Langman (7 wissels) was op zich wel fijn omdat iedereen zich helemaal leeg kon spelen en daarna even lekker gewisseld kon worden. Orca’s vergat wel even zorgvuldig te basketballen en zag de mannen uit Hoorn steeds verder weg lopen. Een driepunter van de eigen Hoorn gaf nog enigszins aansluiting in eerste instantie maar ook daar hadden de gasten een antwoord op. Frustraties stapelden zich op en het spel werd zowaar nog wat ruwer. Met een paar knappe acties van de Urker forwards werd de score nog een beetje beperkt maar werd er wel gerust met een achterstand: 28-35.

  Na rust bleek meteen dat alles wat coach Langman had gezegd vergeten was. Een paar domme acties en slechte keuzes zorgde ervoor dat De Hoppers een paar makkelijke scores konden maken en zowaar nog verder uit konden lopen. Het gat groeide naar 14 punten (36-50). Toch wist Orca’s zich te herpakken want met een paar knappe inside acties van Klaas Hakvoort en Luka de Jong werd de comeback ingezet. Na drie kwarten was de achterstand nog steeds daar: 40-50

  Johannes Visser maakte in het vierde kwart een paar simpele, maar effectieve, scores onder de ring en met twee driepunters op rij van Klazoren was het zomaar weer 50-50. Bam, publiek erachter, motivatie weer hoog maar toen kwam het vrije-worpen-dilemma weer opzetten. Naast de 6 uit 6 pogingen gemiste Urker vrije worpen werden er zelfs een paar vrije scoringskansen onbenut gelaten en lukte het de gasten weer om te scoren. Ze stonden even droog maar werden, voor hun, op tijd weer wakker (zij wel). Ondanks het succes van de zone die Orca’s neerzette lukte het niet iedereen om de 100% te leveren en aanvallend de juiste keuzes te maken. De laatste 6 punten van De Hoppers waren allemaal vrije worpen. Pogingen om de gasten te stoppen, met acties die zelfs in Tekken-3 nog niet verwerkt waren, bleken uiteindelijk niet het gewenste resultaat op te leveren want De Hoppers sleepten twee punten uit het vuur en lieten Orca’s achter met lege handen: 54-58.

  De scores van deze avond:

  Klaas Hoorn 17
  Johannes Visser 14

  Onterecht, onverdiend, had beter gekund en gemoeten. We weten het allemaal. Uiteindelijk is het niet gelukt. Voordeel is wel dat er nu veel verbeterpunten te benoemen zijn en te verwerken in de komende trainingen. Als team is nu afgesproken dat de voorbereiding duurt tot de eerste winstpartij. Tot die tijd valt alles nog in de ‘leerfase’.

  Die eerste winst kan trouwens snel komen. Want, trots als Seacon Orca’s Heren 1 evengoed is, het wil altijd winnen. En iedere wedstrijd is er een nieuwe kans. Volgende poging: Zaterdag 23 september: Almere Pioneers Heren 2, uit. Daar waar vorig jaar de eerste wedstrijd van dat seizoen verloren werd, krijgen de Urkers en Seth nu een mooie kans om zich te herstellen en opnieuw te bewijzen.