• Read & React aanval – BV Orca’s

  Uitleg en oefeningen van deze aanval: de eerste 4 layers

  Vooraf een paar belangrijke opmerkingen:

  -        Het bekijken van de dvd’s van deze aanval (1 dvd waarop de aanval wordt uitgelegd en een dvd met de oefeningen voor alle layers) is de allerbeste en duidelijkste manier om deze aanval te leren begrijpen en vervolgens de spelers aan te leren. Vraag de TC dus om deze dvd’s !

  -        De dvd’s, het oefenboekje van deze aanval behorend bij de dvd plus de video clips laten zien WAT de layers zijn, welke automatismen men aan moet leren en welke oefeningen je daarvoor kunt gebruiken.

  Het HOE de layers gespeeld moeten worden (de juiste uitvoering van de fundamentals) is een taak van de trainer. Hoe te dribbelen, hoe de bal te beschermen, hoe te passen, hoe te dribbel penetreren, hoe te schieten etc. etc. wordt niet op de dvd’s en de video clips laten zien.

  -        Voor de jongste jeugd teams is het goed uitvoeren van de eerste 3 layers, in een willekeurige volgorde PLUS het dribbel penetreren voldoende om een hele goede aanval te spelen.

  Gaat dit spelen van deze layers op een natuurlijke automatische manier dan is de goede, logische volgende stap layer 4, de circle movement.

  -        Er is ook een serie van 5 dvd’s uitgebracht met voorbeelden over het aanleren van de diverse layers bij verschillende jeugd teams. In de samenvatting van deze dvd’s kun je lezen hoe je de aanval kunt aanleren en wat belangrijk is bij dit aanleren. Deze samenvatting vindt je ook op deze site.

  -        Bijna alle basketbal fundamentals kun je de spelers aanleren m.b.v. de oefeningen van de diverse layers! Je leert op die manier de fundamentals aan en tegelijkertijd de layers / automatismen van de aanval.

 • Oefeningen

  In onderstaande clip worden de eerste 3 layers geoefend.

  Dit zijn bijna dezelfde oefeningen als op de DVD en het oefenboekje van deze aanval: De  “Reaction drills”

  Deze oefeningen aan beide kanten van het veld uit laten voeren (op elke basket aan een andere kant)

 • Layer 2: Laker Cut

 • Layer 3: Dribble At

 • Testen om te zien of de spelers layers 1, 2 en 3 door elkaar heen kunnen spelen: (net zoals in een wedstrijd) De trainer geeft een bepaalde opdracht en het is de bedoeling dat de spelers dit uit kunnen voeren.

 • Layer 4: Circle Movement

 • Power dribble hand off