• Schol Orca’s Heren 1 blijft ongeslagen, pakt koppositie

 • Het was weer raak hoor, afgelopen vrijdag in sporthal De Vlechttuinen. Het in het groen gestoken eerste team van Schol Orca’s had weer een thuisduel op het programma staan. Trajanum uit Nijmegen was de tegenstander en bezette een derde plaats, precies onder de Urkers. Het team van Jurie Bakker en Edwin van Schaik was bijna compleet. Klaas-Willem Hoorn was met de sterren van het tweede opperdan en Klaas Hakvoort zou zongebruind later binnenvallen.

  Het eerste kwart begon wel meteen stroef met een aantal flinke missers aan Urker zijde. Een paar toch relatief makkelijke ballen werden van dichtbij gemist. Gelukkig was de bingokaart al snel gevuld met een veldscore van Klaas Hoorn, twee vrije worpen van Laurens van Loosen en een driepunter van Kevin de Boer. Die voorsprong van 7-0 bleef wel even een paar minuten staan want na 5 minuten stond dat nog steeds op de borden. Daarna kwamen eindelijk de teams uit het oosten op gang. Teams, ja, want iedere speler had een uniek tenue aan. Wel allemaal zoveel mogelijk rood, maar het leek op een O.T.O. toernooi van vroeger waarbij je per post een uitnodiging kreeg: trek een rood shirt aan. De zelfregulerende manschappen gooiden er wat knappe scores in en vonden zowaar de aansluiting. Ze kwam tot 13-12 maar na een mooie score van Rick van Eerde en een waanzinnige driepunter van Luka de Jong stond er toch maar mooi 18-13 op het bord na het eerste kwart.

  Het bleef wel spannend begin tweede kwart. Beide ploegen waren wat weifelend in de verdediging maar ook in de aanval. Niet alles liep heel erg soepeltjes. Er werd wel redelijk wat gemist nog en het zag er allemaal wat stroef uit. Mooie highlight was de ‘over-the-head-assist’ van Rick van Eerde op Luka de Jong die een perfecte driepunter lanceerde. Jelle Pasterkamp gooide er twee vrije worpen in, waarvan er één via alle mogelijke kanten van het bord er alsnog in stuiterde. Daarna volgde een run van Trajanum met drie snelle scores op rij: 27-27 opeens. Time out. Even rust en wat nieuwe tactieken bespreken. Orca’s kwam gefocust uit de time out en wedstrijd-Klaas-Hoorn stond aan. Vanuit het hoekje maakte hij, naar eigen zeggen 8, maar in werkelijkheid 3 driepunters. Hij maakte de laatste 11 Urker punten op rij, en bijna allemaal assists van Laurens van Loosen. Orca’s pakte dus een voorsprong met de rust: 38-31.

  Orca’s kwam met de ruime en fitte selectie het veld weer op en ging verder waar het gebleven was voor rust. Nieuw was een zoneverdediging. Op deze manier wisten de Urkers de aanval van de gasten nog wat meer te ontregelen terwijl aanvallend nog steeds dezelfde energie werd gegeven. Orca’s bleef een beetje hangen op een voorsprong van zo’n 10 punten. Echt beeldschoon was het niet en er werd nog steeds onnodig veel gemist. Over gemist en beeldschoon gesproken: Klaas Hakvoort verscheen opeens in de sporthal en het leek wel of hij in slow motion binnen kwam rennen. Met zijn mondkapje nog om streek hij neer. Hij was door vaderlief afgezet bij de sporthal, na een reis van een aantal weken. Hij was er klaar voor zei hij, maar eenmaal binnen de lijnen zat er nog wat olijfolie aan zijn vingers. De controle en souplesse waren even weg maar zijn aanwezigheid in de bucket was voor menig tegenstander al genoeg om met een gefakete blessure achter de bank te gaan liggen. Verder was de kwartstand (maar) 13-12 en stond er tussenstand van 51-42 op het bord na drie kwarten.

  Het vierde kwart ging ook niet de boeken in als Orca’s mooiste ooit maar het is nou eenmaal een verplichting om ook het vierde kwart te spelen. De Urkers zetten nog een full court press neer maar daar valt nog wel het nodige aan te sleutelen. Het verliep nog niet vlekkeloos. Verdedigend was er echter weinig aan de hand. Dat kan grotendeels op conto geschreven worden van Niels ten Napel. Deze man bezit de gave om 3 of 4 verdedigers tegelijkertijd uit te schakelen al dan niet bang te maken. Hij staat steeds op de juiste positie en ook al scoort hij niet bijster veel, de punten die hij juist voorkomt lopen ook gemiddeld tegen de 20. Laurens van Loosen liet nog wat assists noteren en met nog een paar minuten op de klok speelden de Urkers de wedstrijd zeer zakelijk, eerder nog saai, uit en werden er opnieuw twee punten in de diezek gestoken. Daarmee is Schol Orca’s Heren momenteel koploper in de competitie. De eindstand kwam op 63-49 in het voordeel van Orca’s.

  Scorers van deze avond:

  Klaas Hoorn 18
  Rick van Eerde 15

  Deze horde is genomen, de nummer 3 werd verslagen, dus de volgende kraker kan gepland worden. Laat dat nou net een uitwedstrijd zijn tegen Amical Heren 1, de huidige nummer 2 van de competitie. Amical komt uit Enschede en eindigde vorig jaar ook als nummer 2 of 3, net hoe de NBB het wil na het voortijdig afbreken van de competitie. Een geduchte tegenstander dus. Vorig seizoen werd er alleen thuis tegen deze mannen gespeeld, en fors gewonnen. De uitwedstrijd ging niet door vanwege de lockdown, dus Amical zal nog wel wraakgevoelens hebben. Orca’s gaat dus vrijdag 2 oktober een spannende wedstrijd tegemoet maar wel vol goede moed!

  Foto’s © Bertus Willems.