• Schol Orca’s Heren 1 incasseert aantal klappen

 • Een uitwedstrijd op vrijdag voor de mannen van Schol Orca’s Heren 1. Dat is nieuw, terwijl ze zelf (thuis) ook altijd op vrijdag spelen. De (gedeelde) koploper, Amical MSE 1 was de gastheer in Enschede, waar de wedstrijd om 21:00 uur zou beginnen. Ruim op tijd vertrokken hoor, de mannen van coach Jurie Bakker en Edwin van Schaik. Maar er gebeurde van alles voordat de wedstrijd gestart kon worden. Complimenten naar Amical en de scheidsrechters voor het uitstellen van de wedstrijd.

  Klap 1
  Twee van de vier inzitten van vervoersmiddel 1 wreven zich verlekkert in de handen, ze waren bijna bij Zalkerbroek voor de nodige pitstop. Maar dat werd niet gehaald want de wagen werd ingehaald door een ongekende vonkenregen die onder hun eigen auto vandaan bleek te komen. Met veel paniek, angst en een oorverdovend geluid lukte het Klaas Hakvoort om de onbestuurbare wagen aan de kant van de weg te zetten, vlak voor, jawel, de Ramp-spolbrug. Het duurde een uur (!) voordat een sleepwagen de wanhopige knullen weg kon slepen. Ze mochten in de auto blijven zitten en werden achterop de sleepwagen naar een afgelegen weggetje in Oldenbroek gesleept. Daar stond ook vervangend vervoer klaar waarna zelfs een M. Verstappen moeite zou hebben gehad de mannen bij te houden naar Enschede. Ondertussen was de wedstrijd een half uurtje uitgesteld en kon met de volledige selectie nog even kort warmgedraaid worden en kon de wedstrijd beginnen.

  Orca’s nam de adrenaline mee het veld in en pakte een snelle 0-5 voorsprong. Dat leek dus de goede kant op te gaan. Het was wel wennen op een vrij klein (en paars) veld. Rick van Eerde was met 7 snelle punten belangrijk in het eerste kwart. Ook Laurens van Loosen had het vizier meteen goed staan en maakte een knappe driepunter. Orca’s speelde Amical heel eventjes zoek maar het in het zwart gestoken team herpakte zich goed met een paar goed uitgespeelde aanvallen. Het haperde eventjes aan beide kanten maar Orca’s had wel de voorsprong na het eerste kwart: 9-13.

  Klap 2, 3 en 4
  Orca’s had de thuisploeg knap op 9 punten gehouden in het eerste kwart maar vergat vervolgens te basketballen. En dat wat ze deden leek nergens op. Geen overtuiging onder de basket, geen overtuiging in de schoten. Geen kracht, te vlak, te slap, Orca’s liep achter de feiten aan terwijl Amical er lustig op los scoorde. Alles viel aan de kant van de thuisploeg. Ook de schutters hadden aan weinig ruimte genoeg en lieten de ene na de andere driepunter erin glijden. Amical boog de voorsprong om en zette het verschil al snel op 10. Vervolgens raakte Luka de Jong geblesseerd aan zijn hand. Een paar acties later was een krachtterm uit de mond van Niels ten Napel te horen. Zijn knie werd op een vervelende manier aangetikt zodat hij het veld moest verlaten. Orca’s kreeg klap na klap te verwerken en ging rusten met een tussenstand van 38-26.

  De warming up voor de tweede helft was ook weer soft en het leek wel of niet iedereen de juiste focus had voor de wedstrijd. Deze slappe hap beloofde niet veel goeds, maar toch wist Orca’s nog enigszins wat vechtlust eruit te persen. Alleen werden veel, heel veel, belangrijke vrije worpen gemist. Aan beide kanten werd weinig gescoord, maar een lichtpuntje was de wil om te werken met en voor elkaar. Klaas Jan Scheffer was belangrijk onder de borden en pakte de nodige rebounds. Aanvallend werd er veel gemist, dat hielp de Urkers ook niet. Dit kwart eindigde in 8-12 en de tussenstand na drie kwarten was 46-38.

  Alles dus nog mogelijk. Helaas had Amical thuis- en tijdvoordeel en speelden ze het slim. Orca’s moest het spel maken maar de schutters faalden en langzaam ebde het geloof weg. De tijd tikte door en Amical speelde het slimmer uit. Nadeel was dat na de lange aanvallen ook vaak makkelijke scores werden weggegeven terwijl de Urkers te veel moeite hadden om een punt te maken. Niels ten Napel was deels opgelapt en buffelde samen met Maap en Laus nog stevig onder de ringen maar Orca’s vergat zichzelf steeds te belonen. Ook in het vierde kwart werden er nog teveel vrije worpen gemist en was het gat net te groot. Orca’s kwam nog tot op 4 punten (48-44) maar zag daarna Amical wegstuiven. De tijd vloog ook opeens voorbij en Amical maakte score na score terwijl Orca’s het niet kon opbrengen om ze te stoppen of aanvallend nog wat te forceren. Klap 5 werd geïncasseerd en met lege handen werd Orca’s in de nachtelijke uurtjes teruggestuurd met lege handen: 64-55.

  Rick van Eerde 13
  Laurens van Loosen 13

  Orca’s Heren 1 staat weer met beide benen en velgen op de grond. Wil je kampioen worden, dan moeten deze wedstrijden ook gewonnen worden. Het zat er wel in maar werd er niet uitgehaald. De volgende tegenstander zal gewoon weer verslagen moeten worden. Vrijdag 9 oktober spelen de mannen van Schol Orca’s Heren 1 weer een thuiswedstrijd. Nu tegen SBA Sphinx MSE 1. Een nieuwe ploeg in de competitie. Ze staan op een tiende plaats, maar dat zegt in deze fase van de competitie nog niks. Om 20:00 uur start deze wedstrijd, helaas zonder publiek… Er is mogelijk een live stream om toch een soort van aanwezig te kunnen zijn.