• Schol Orca’s Heren 1 viert kampioenschap na winst op Batouwe

• Er ging weer van alles aan vooraf maar uiteindelijk kwam de tegenstander van Schol Orca’s Heren 1 toch ‘gewoon’ aan in sporthal De Vlechttuinen afgelopen vrijdag. Dus kon er weer eens een thuiswedstrijd afgewerkt. Vorige week kregen de Urkers een enorme domper te verwerken door het afzeggen van Hanze Stars waardoor alle festiviteiten konden worden afgeblazen en Orca’s dus ook al kampioen was. Vrijdag kwam Batouwe uit Bemmel dus wel en daarom kon Orca’s alsnog een soort van kampioenswedstrijd spelen.

De wedstrijd begon met enige vertraging omdat de mannen uit Bemmel nog ergens in een file terecht waren gekomen. Na zoveel afzeggingen en competitie-smoesjes was het voor de Urkers geen probleem om wat langer te wachten. Coach Jurie Bakker moest het helaas doen zonder Rick van Eerde die een paar tijdzones verder was en Klaas Jan Scheffer die met een enkelblessure moest toekijken. Wel zat deze keer de jonge Ruben Visser a.k.a. boy-100 bij de selectie! Orca’s stond voorafgaand aan deze wedstrijd op een doelsaldo van 964 punten. Dat betekent dat de speler die het 36E punt zou maken de 1000STE score van het seizoen zou maken en daardoor de volgende wedstrijd een nachtje weg zou winnen met een speler van Dames 1 naar keuze.

Meteen vanaf de start was het niveauverschil wel duidelijk tussen beide ploegen. Orca’s kreeg eerst een drietje in het gezicht te verwerken maar vervolgens gaf Orca’s gas en maakte het een 17-0 run binnen 3 minuten. De Urker schutters noteerden ook een paar fraaie driepunters. Veel fast breaks en een strakke verdediging van de Urkers zorgde dus in no time voor een stevige voorsprong. De kampioenen wilden met mooi en verzorgd spel het publiek ook nog vermaken, en dat was precies wat ze deden. Batouwe werd van het veld gelopen maar wisten met een aantal driepunters toch nog wat punten bij te schrijven. Nadat Kevin de Boer er nog een laatste bal in liet glijden was de stand na het eerste kwart: 28-12.

Coach Bakker kon ook in het tweede kwart op zijn karakteristieke manier achteroverleunend toekijken vanaf de bank (stoel) hoe zijn ploeg steeds verder uitliep. Het waren begin dit kwart ook de twee ‘vreemden’ Stephan Versluis en Laurens van Loosen die aan het werk gingen. Aanvallend werden ze goed gevonden en de een na de andere bal verdween door de ring. Achteraf bleek dat ze ergens anders om vochten want met duwen en trekken en elkaars bal afpakkend rezen wel de vraagtekens. Totdat bekend was dat Stephan de 36E punt van de wedstrijd maakte en dus het 1000STE seizoen te pakken had. Meteen gleden zijn ogen over de tribunes... Batouwe wist nog tot de 23 punten te komen (45-23) maar daarna zette Orca’s er nog extra tandje bij in zowel de aanval als verdediging en de mannen uit Bemmel wisten niet waar ze het zoeken moesten. Orca’s bleef maar scoren en stootten na een 22-0 run door naar de rust. Vlak voor rust maakte toch Batouwe ook nog een score en gingen beide ploegen rusten met een tussenstand van 67-25.

Een ongekend goed tweede kwart dus weer al waren er evengoed nog genoeg verbeterpunten. Niet iedereen bleef even scherp en soms werden er gaten gelaten in de press verdediging. Zelf in zo’n stadium van het seizoen moet je de details ook goed voor elkaar hebben. Doelstelling werd gezet op het zelf halen van 90 punten en Batouwe onder de 50 houden.

Tweede helft dan, zelfde trein, zelfde vaart. Orca’s ging door waar het gebleven was. Ondanks dat het kampioenschap al binnen was en de stand er niet naar was kon de Urker aanvoerder toch geen glimlach van trots onderdrukken. Hij bezegelde dat met twee driepunters en zag dat het laatste restje hoop in de ogen van de tegenstanders had plaats gemaakt voor gedachtes aan de beloofde tafels vol hapjesschalen en koude versnaperingen. Orca’s kon lekker doorwisselen en bracht ook dit kwart weer rookie Ruben Visser in het veld. Zijn eerste onwennigheden werden door Niels ten Napel vakkundig opgelost en rechtgezet. Niels gaf een cursus bucketsnijden en legde er een aantal soepele scores in waarvan iedereen vond dat hij ze eigenlijk had moeten dunken. Het derde kwart zat er alweer snel op en de stand was inmiddels gegroeid naar 84-34.

Het laatste kwart was meer voor de statistieken maar Orca’s had nog een paar doelstellingen te halen: 90 punten-grens. Die werd vrij snel al gescoord waarna de grens direct werd bijgesteld naar de 100 (zoals bekend: trakteren als je die maakt). Zelden werd er zoveel gepasst met een score van 98 op het bord. De 24 seconden werd maximaal benut en niet eerder ging de bal 5 keer rond. Uiteindelijk was het de onschuld zelf in de vorm van Ruben Visser die niet helemaal mee had gekregen wat de consequenties waren en de 100STE punt van de wedstrijd noteerde. De trotse ouders op de tribune zagen penningmeester Jelle Pasterkamp alweer een betaalverzoek voorbereiden maar dat namen ze voor lief. De wedstrijd liep op een eind en een laatste vrije worp van Klaas Hoorn zette de eindstand op 108-40.

Een enorme winstpartij is natuurlijk mooi, maar het kampioenschap echt kunnen vieren is nog veel mooier. Het bleef nog vrij lang onrustig in De Vlechttuinen.

De scores van deze wedstrijd kwamen van:

Klaas Hoorn 33
    Stephan Versluis 20
    Laurens van Loosen 17
    Niels ten Napel 11
    Luka de Jong 10

Dan rest er nog 1 wedstrijd voor dit seizoen. Gaat ook nergens meer over behalve dan het feit dat de Urkers nog wel iets recht te zetten hebben met deze ploeg: Red Giants uit Meppel. Deze ploeg komt komende vrijdag naar Urk om het seizoen af te sluiten. Na het zure verlies (76-72) in Meppel willen de mannen van Orca’s hier nog een sportieve revanche op nemen. Deze laatste wedstrijd staat gepland op vrijdag 20 mei, 20:00 in sporthal de Vlechttuinen.