• Schol Orca's Heren 1 wint oefenwedstrijd van Dyna '75

 • Bijna een jaar heeft het geduurd… 10 oktober 2020 was de laatste wedstrijd. Thuis, tegen SBA Sphinx. Afgelopen zaterdagmiddag, 11 september 2021 speelde Schol Orca’s Heren 1 een oefenwedstrijd tegen Dyna ’75 uit Heerenveen. Die ploeg speelt een klasse lager dan Orca’s dus in theorie zou het moeten lukken voor de Urkers. Maar Orca’s moest het wel stellen zonder Kevin de Boer die al zijn waardebonnen aan het verzilveren was. Klaas Hakvoort moest toekijken omdat hij door een noodlottig vakantieongeval en mislukt voetenwerk iets had gebroken. Orca’s heeft ook een rookie bij de ploeg: Stephan Versluis. Deze boy uit Vianen/Elburg/Dronten maakt de vaste selectie compleet na het vertrek van Klaas-Willem Hoorn die noodgedwongen moest stoppen vanwege werk en muzikale drukte.

  Het eerste kwart begon goed voor de Urkers. Coach Jurie Bakker zag zijn ploeg voorzichtig afstand nemen na een aantal minuten en het tempo zat er goed in. Het leek alsof het voor beide ploegen weer een eerste keer los in de wei was. Springend en dansend (behalve Klaas Hakvoort dus) bleef het tempo oplopen. Een goede rush aan het eind van het kwart leverde een tussenstand op van 26-13.

  In het tweede kwart kon coach Bakker goed doorwisselen en wat vers bloed in het team pompen. Maar Dyna begon wat beter in het ritme te komen en wist zowaar een paar toverballen te verzilveren. Het ging wat moeizamer dat het eerste kwart aan Urker zijde. Er was een kleine buffer maar die wilde Orca’s wel graag houden, en uitbreiden. Time out en nieuwe plannen. Een zoneverdediging was lastig genoeg voor de gasten die weer even voorbij werden gelopen. Omdat het een oefenwedstrijd was werd er door het systeem geen scores en punten bijgehouden maar er werd gerust met een punt of 8 voorsprong voor Orca’s.

  In de tweede helft zette Orca’s er ook nog een zonepress neer waarbij de gasten nog meer onder druk gezet werden. Maar al snel werd duidelijk dat half twee ’s middags niet de beste tijd voor een wedstrijd is. Rommelende magen en volle benen. Het was af en toe even aanpoten voor beide ploegen. Orca’s kon lekker doorwisselen en zo iedereen zowel speeltijd als rust gunnen. Het was overduidelijk dat er nog werk aan de winkel is voordat het seizoen begint want gemiste open lay ups of makkelijke turn overs is in de competitie natuurlijk een no-go. Dyna bleek een verrassend scherpe middag te hebben want ze slopen langzaam maar zeker dichterbij. Orca’s had het even lastig en miste zelf ook te veel. Voorsprong nog wel steeds gewaarborgd na het derde kwart. Stand: nogwat-nogwat.

  In het vierde kwart werd orde op zaken gesteld. De volle benen werden even geparkeerd en toen ook conditie en kracht de zaal hadden verlaten nam het karakter het over. De aanvallen werden beter uitgespeeld, de 24 seconden beter benut en uiteindelijk ook makkelijker scores verzilverd. Dyna had zich klaarblijkelijk ingesteld op drie kwarten want het was op bij de manschappen uit het noorden. De Urkers begonnen uit te lopen en speelden de wedstrijd vakkundig uit. Het oogde allemaal nog niet perfect maar de wedstrijd werd gewonnen met nog een paar weken te gaan tot de eerste competitiewerk kan er nog her en der wat geschaafd worden. Eindstand: 67-48 voor Schol Orca’s Heren 1.

  Zaterdag 25 september speelt Orca’s de eerste competitiewedstrijd, uit in Zutphen. Daarna volgt, op vrijdagvond 1 oktober, de eerste thuiswedstrijd.

  Op de site en de socials zullen de komende weken ook frisse team- en spelersfoto’s getoond worden om iedereen weer enthousiast te maken voor een nieuw seizoen.