• Schol Orca’s Heren 1 zet wens om in daden tegen kampioen Arnhem Eagles.

 • Na / tijdens een roerige tijd is dan toch gelukkig weer een nieuw basketbalseizoen van start gegaan voor de mannen van Schol Orca’s Heren 1. Ondanks de zogenoemde corona crisis is er gelukkig toch een manier gevonden om wedstrijden te kunnen spelen. Deze ene belangrijke regel maakt veel goed: tijdens het sporten gelden deze (lees: alle) regels niet waar dat de sportbeoefening in de weg staat. En ja, daar valt heel veel onder! De manschappen van coach Jurie Bakker en Edwin van Schaik stonden gelijk voor een serieuze opgave: de kampioen van het afgekapte seizoen van vorig jaar kwam de schijnbaar onneembare vesting De Vlechttuinen bezoeken voor een seizoens- en competitie opener.

  Er is veel gedaan en er is niks gedaan sinds de laatste wedstrijd (op zaterdag 7 maart). ‘Toevallig’ was dat een uitwedstrijd tegen Arnhem Eagles. Na een zuur verlies met 7 punten verschil werd het verdriet weggewerkt met een aansluitend teamuitje waarna de overheid vervolgens zondag 8 maart het land in een lockdown gooide. Op zich knappe timing, maar wel jammer dat er daarna niet meer gesport kon worden. Net zoals de rest van de wereld sloten ook de Urkers zich tijdelijk op in huis en werd het seizoen 2019/2020 abrupt beëindigd met als aangewezen kampioen: Arnhem Eagles. Orca’s begon voorzichtig eind mei weer met buitenlucht trainingen om in juli weer stap voor stap de zaal op te zoeken. Gevolgd door een hete zomer startte de voorbereiding op het nieuwe, onzekere, seizoen 2020/2021 weer in augustus.

  De Urkers hebben geen oefenwedstrijden of toernooien gespeeld en gingen dus met enkel een serie stevige trainingen het nieuwe seizoen in. Er is binnen de ploeg weinig veranderd. Klaas-Willem Hoorn heeft aangegeven wat krap te zitten met tijd en is inmiddels ‘gastspeler’ en zal zo vaak als mogelijk aansluiten. Edwin van Schaik is assistent-trainer geworden van coach Jurie Bakker en helpt de zaak in goede banen te leiden en ziet toe op het wisselbeleid en de weet met zijn ervaring precies waar hij Jurie kan assisteren tijdens trainen of een wedstrijd.

  Tot zo ver een kleine introductie op het nieuwe seizoen. Er zal later nog wel een uitgebreider verslag komen over het wel en wee binnen de ploeg. Als een paal boven water staat: Orca’s Heren 1 gaat zich serieus mengen dit seizoen in de titelstrijd en gaat voor het kampioenschap. Dat gaat offers vergen, maar de gemotiveerde mannen hebben daar dan ook alles voor over.

  Goed, de eerste wedstrijd van het seizoen dus, zoals gezegd, tegen de kampioen van vorig jaar. Huh? Moet een kampioen niet promoveren? Ja, officieel wel, maar als je je als MSE 2 inschrijft en één nieuwe speler toevoegt aan je ploeg kun je gewoon weer meedoen in dezelfde competitie. Maar Arnhem zou zich zomaar eens kunnen vergissen in de gespierde strijders uit de punt van de Noordoostpolder die hun ongeslagen status in sporthal De Vlechttuinen moesten verdedigen. Orca’s Heren 1 thuis al 881 dagen thuis ongeslagen. Dat is al een prestatie op zich.

  De eerste score van seizoen 2020/2021 kwam op naam van Laurens van Loosen, met een vrije worp. Iedereen blij. Hij deed er, na een knappe lay up van Klaas Hakvoort, nog een drietje bij en hup, een 6-0 voorsprong. Iedereen hoopte gelijk weer op een staking en lockdown en pats, Orca’s kampioen! Maar die vlieger ging niet op want immers: niets stond de sportbeoefening in de weg. Dus, door. Geen probleem voor de opgepompte mannen in het groen. Ondanks wat tegengas van de Arnhemmers behield Orca’s de leiding door snelle mannetjes Rick van Eerde en Klaas Hoorn die Orca’s naar een tussenstand van 13-7 hielpen. Toch nog wat paniek aan het eind van het eerste kwart en wat tegenscores van de Arnhem guard zorgden voor een 17-17 tussenstand na het eerste kwart. Hmmmm… waar hebben we dat eerder gezien? Oja, in de wedstrijd tegen Ceres vorig seizoen. En we weten allemaal nog hoe dat afliep!

  Met die statistiek in het achterhoofd en het blije vooruitzicht van een bruiloft van een niet nader te noemen speler (Kevin) ging men los in het tweede kwart. Klaas Jan Scheffer liet van zich horen met twee goede scores op rij en eerdergenoemde snelle mannetjes deden het weer goed op de break op aanvoer van Jelle Pasterkamp en oproepkracht Arjan Langman, de liefhebber. Orca’s sloeg halverwege het tweede kwart een klein gaatje door een goed uitgespeelde aanval met driepunter als gevolg. Tel daar nog een aantal zwagerpunten van Rick van Eerde en Laurens van Loosen bij op en de ruststand was bepaald op 36-28. Niet bepaald een hoge score als ruststand, maar wel de gewenste voorsprong voor de Urkers.

  Het nieuwe Heren 1 liet in het derde kwart meteen zien het ‘derde kwart dipje’ te zijn ontgroeid en met de stevige full court press zetten ze de mannen uit Arnhem flink onder druk. Met een 17-3 run deelden de Urkers een stevige tik uit waardoor de gasten na een aantal minuten in een time out doken met een tussenstand van 51-33. Orca’s legde de kampioen op de pijnbank en was niet van plan gas terug te nemen. Met een ruime selectie kon Orca’s onder het toeziend oog van de sponsor een mooie wedstrijd neerzetten. Her en der een schoonheidsfoutje (waaronder een mislukte fastbreak met kramp en een flauwe gil als gevolg) werden vergeven door het ruim aanwezige publiek die ook wel zagen dat Orca’s op alle fronten harder wilde en kon werken dan de gasten. Laurens van Loosen bood prima weerstand aan het grove geschut in de bucket van Arnhem en wist menig speler uit te schakelen. Een noodschot van Arnhem bepaalde de tussenstand na drie kwarten op 64-40. In het derde kwart maakte Orca’s dus het verschil deze wedstrijd door met 28-12 uit te lopen.

  Tijdsvoordeel dus in het vierde kwart. Dat is nog wel redelijk nieuw voor de Urkers die gewend zijn de bucket aan te vallen, soms wat te vroeg, soms wat ongecontroleerd. Maar de ruime marge gaf ze wel wat hoop. Ook al werden sommige aanvallen slecht uitgevoerd of slordig afgemaakt, Orca’s speelde solide en liet zien dat het klaar was voor een nieuw, mooi seizoen en uiteindelijk wisten ze de tijd goed te benutten. Arnhem deed nog wel wat pogingen maar de Urkers hielden de marge steeds rond de 20 punten. De full court press was lastig voor de gasten en de Urkers speelden de wedstrijd gecontroleerd uit. Al was het her en der nog wat rommelig en zijn er nog honderd verbeterpunten (en minstens zoveel kilo’s kwijt te raken) na een bizar lange zomerstop lieten de mannen van coach Bakker weer zien dat ze een missie hebben en er als team voor knokken. Kampioen Arnhem werd glansrijk verslagen en teruggestuurd naar Arnhem met slechts één fijn vooruitzicht: ze hadden nog lekker de hele zaterdag. Maar op Vrijdag ‘Orca’s Heren 1 dag’ was er maar plaats voor één winnaar: Schol Orca’s Heren 1: 77-56.

  De scores op deze startavond kwamen van:

  Klaas Hoorn 22
  Rick van Eerde 20
  Laurens van Loosen 18

  De seizoenstrein dendert weer verder op zaterdag 19 september met een eerste uitwedstrijd. BV WYBA MSE 2 is de tegenstander. Gelijk weer een belangrijke pot aangezien de Urkers vorig seizoen flink moeite hadden met de uitwedstrijden. Met name tegen WYBA had het Orca’s het moeilijk en verloor het met flinke cijfers na een 28-28 ruststand. Ook missen de Urkers een aantal spelers waardoor de selectie zich zal moeten aanpassen. Toch geldt ook nu weer: nieuwe ronde, nieuwe kansen, nieuwe doelen en… waar het de sportbeoefening in de weg staat blijft het mighty mighty Orca’s, everywhere we go!