• Scho(o)l Orca’s gespot omgeving Dolfinarium

 • Afgelopen zaterdag stond er een uitwedstrijd op het programma voor de ploeg van coach Jurre* Bakker. Zijn ploeg, Schol Orca’s Heren 1 moest het opnemen tegen de nog ongeslagen ploeg uit Harderwijk, Rebound ‘73 Heren 1. Rick van Eerde was een paar tijdzones verder en Klaas Jan Scheffer had helaas werkuele verplichtingen. Gelukkig had de coach genoeg te kiezen want Laurens was er wel weer bij.

  Spanningen en overweldigend veel toiletbezoeken vooraf aan Urker zijde. Want het zaaltje in sporthal Stadsweiden is klein, glad en gevaarlijk. Dus zenuwen alom om de ongeslagen Rebounders aan te vallen. Het ging tenslotte al om de koppositie**. Als Arnhem Eagles niet zou winnen zou Orca’s al vroeg in het seizoen de koppositie overnemen.

  Nadat er warm was gegleden (zo glad, zo jammer) kon de wedstrijd beginnen. Ontzettend onwennig met veel hoge gilletjes van beide kanten. Moeilijk om direct een ritme te vinden. Orca’s had geluk aan de enige vreemde die blijkbaar geen last had van vreemde dingen. Stephan Versluis liet rustig twee drietjes noteren. Dat was Orca’s geluk ook want verder lukte er niet veel in het eerste kwart. De thuisploeg maakte op onverklaarbare manier nog een aantal scores en gelukkig wisten Niels ten Napel en Laurens van Loosen nog een gaatje te vinden om een score te noteren maar verder bleef het kil en leek de tussenstand wel een koude edoch mooie datum in december: 14-12.

  Het tweede kwart begon met een run van Rebound ‘73 naar een tussenstand van 21-12 en de Urkers begonnen gepikeerd te raken. Op zichzelf, op de scheidsrechters, op de tegenstanders dus coach Julian* moest ingrijpen. Het leek wel of er een deksel op de ring zat want gescoord werd er aan beide kanten niet echt. Het was dat Luka de Jong nog wat weerstand kon bieden aan het onmogelijk geweld van de Rebounders maar een schoonheidsprijs kon niet worden uitgereikt voor deze wedstrijd. Beide ploegen worstelden zich naar de kleedkamers die bijna net zoveel oppervlakte had als het veld. Ruststand was ontzettend laag: 30-22. Excuses! Het atletisch vermogen van Rick en de Scheffer-mentaliteit van Maap werd echt gemist.

  In de rust kon Orca’s even tot zichzelf komen, even op adem komen, even het stof van zich afschudden. 8 punten achter stelt weliswaar niet zoveel voor, maar uiteraard wil je liever flink voorstaan. Hier moest het toch gebeuren? Dus waar blijft die Orca’s power nou, riep coach Jelmer*. Als Orca’s nu niet zou aanhaken zou het een ontzettend zware dobber worden om het nog om te draaien.

  Op een of andere manier lukte het de Urkers om een extra versnelling te vinden. Met een ‘kleine’ selectie vraten de Orca’s de tegenstanders, de bal én het veld op. Met Klaas Hakvoort als grootste boy in het veld liepen de Urkers op snelheid de thuisploeg aan gort en maakten ze een ongekende goede run. Binnen no time stond het 37-32 voor Orca’s. De vechtlust droop ervan af en Rebound wist het even niet meer. Zelfs een time out bracht hen geen geluk. De Urkers legden hun wil op en lieten Rebound ‘73 niet meer dan vier (!) punten maken. Genieten! In de zone-verdediging hield Orca’s de bucket goed dicht en hield voornamelijk Luka als een malle de schutter van de thuisploeg in zijn diezek. Tussenstand na drie kwarten: 34-46. Precies zoals je van Urker basketbal mag verwachten. Maar eigenlijk moet het dan de hele wedstrijd lang zo gaan.

  Bam, genadeslag zou je zeggen. Maar nee, helaas. Het traditionele derde kwart dipje was blijkbaar uitgesteld naar het vierde kwart. Aanvallend werden te vaak de verkeerde opties gekozen. Ondoordachte acties en de ‘ik-los-het-zelf-wel-even-op-mentaliteit’ sloegen toe bij Orca’s terwijl Rebound een nieuwe strategie toepaste: toverballen united. Schutters in positie brengen en knallen maar, en nog raak ook. De voorsprong van 12 punten slonk als sneeuw voor de zon. Paniekbasketbal leek de overhand te krijgen. Dus een aantal time-outs waren hard nodig. Stephan Versluis mikte er een paar broodnodige drietjes in en ook Luka de Jong maakte een prachtige driepunter (die, net als een aantal scores van Niels ten Napel (8) en Klaas Hoorn (7) bij Stephan werden opgeteld al zal hij zelf zeggen van niet). Uiteindelijk hield Orca’s wel zeer vakkundig het tijdsvoordeel in eigen hand en wisten ze zichzelf aan de goede kant van de score naar het einde van de wedstrijd te slepen. Al was het allemaal niet al te fraai, Orca’s wist tóch te winnen van een, dat mag gezegd worden, leuk team uit Harderwijk: 61-67.

  Scorers van deze avond:

  Stephan Versluis 23
  Niels ten Napel 10
  Laurens van Loosen 10

  Wel alles gewonnen tot nog toe, nog geen koploper. Hoe zit dat? Omdat Arnhem Eagles ook heeft gewonnen bezetten zij de nummer 1 positie. Daar hebben ze wel vaker gestaan. Orca’s klimt door hun overwinning over Rebound heen naar positie 2. Wat zou het dan gaaf zijn als Arnhem en Orca’s tegen elkaar zouden spelen! En laat dat nou net het geval zijn aankomende vrijdag! 15 oktober komt Arnhem Eagles Heren 1 op bezoek in sporthal De Vlechttuinen. Deze wedstrijd begint om 20:00 uur, dus zorg dat je die avond vast vrijmaakt in je agenda!

  Beter nog, die zaterdag erna ook. Want Dames 1 speelt op zaterdag 16 oktober een bekerwedstrijd tegen BV Groningen dames 1 om 18:30 uur. Die avond is volledig ingevuld als feestavond, dus dat wil je niet missen. Volgend weekend: Orca’s weekend!

  * De coach heet Jurie Bakker.
  ** Omdat Arnhem Eagles ook heeft gewonnen deze avond zijn zij nu koploper van de competitie.