• Seacon Orca’s Heren 1 gebrand op overwinning in Beverwijk

 • Afgelopen zaterdagochtend verzamelden zich weer een dozijn uitgeruste Urkers en Seth bij de opstapplaats. Het waren de Urker basketballers van Seacon Orca’s Heren 1. Ze waren eerst lekker even over de markt geweest en gingen nu vroeg op pad om op tijd in Beverwijk te komen. Los van de markt die daar is werd er ook van ze verwacht om een uitwedstrijd te spelen. Dat het voor sommigen lekker was om wat vroeger te spelen in verband met de vroege kerkdienst van zondag is prima, maar 13:00 uur is wel echt een hele beroerde tijd. Maar goed, drie auto’s vol stoere knullen en Bas, hup naar Beverwijk.

  Op Urk was zaterdagochtend een grootschalige (oefen)zoektocht bezig met speurhonden, -paarden en zelfs helikopters. Ook de ploeg van coach Arjan Langman was op zoek naar iets: twee punten. Daar zouden ze dan in sporthal de Walvis, in Beverwijk, naar op zoek. De selectie was weer compleet, op Ruben Visser na. Deze knul vierde een dag eerder zijn verjaardag en mocht lang opblijven.

  Eenmaal in de sporthal aangekomen was er tijd voor een korte warming up en daarna direct gas er op. Althans, dat had men gehoopt. Racing Beverwijk was een tegenstander die de apps, site en NBB-gegevens goed had bestudeerd want ze hadden een strijdplan voor alle Urker spelers klaarliggen. Er werd ongelofelijk strak verdedigd door de thuisploeg en schutters Rick van Eerde en Klaas Hoorn werden vrijwel volledig uitgeschakeld. Knieschijf Hakvoort daarentegen (Klaas in dit geval) was er zoals altijd weer klaar voor en met buddy en oud-speler Laurens van Loosen op de tribune liet hij zien dat hij kwam om te winnen. Hij was overal op het veld en maakte naast een paar belangrijke scores ook veel indruk met zijn reboundend werk. ‘Dat houdt ie nooit vol!’ riep nog iemand van de thuisclub. Dat zou een misrekening blijken. Tussendoor pakte hij nog wel een onsportieve fout en moest hij even gaan rusten. Maar met Bas de Heus en Niels ten Napel binnen de lijnen verslapte het team niet. Met slechts een kleine achterstand werd het eerste kwart afgesloten: 16-12.

  Het was hard werken voor de Urkers. Niks werd er cadeau gegeven en Beverwijk zat er scherp bovenop. Met toch nog een stiekeme driepunter van Klaas Hoorn en een mooie fast break-score van Luka de Jong was de achterstand weer weggepoetst. Het spel was hard, maar fair en er werd niks weggegeven. Orca’s kwam om wat te halen, Beverwijk was er om niets weg te geven. Klaas Hakvoort frommelde zichzelf keer op keer door die bucket naar de ring en alsof het geen moeite koste ging hij weer omhoog. Het team klampte zich aan Hakvoort vast die ook vanaf de vrije worplijn de ploeg op sleeptouw nam. De thuisploeg gooide er een tweetal driepunters en hield de aansluiting. Seth Versteeg gooide er zelf ook een driepunter in en met een laatste krachtsinspanning van Klaas Hakvoort zette hij de ruststand van 25-32 op de borden.

  Een mooie prestatie om een achterstand om te buigen in een kleine voorsprong. Nu was het nog de kunst om dat zo te houden. De rust was een welkome adempauze voor de Urkers die even uit konden blazen. Toch hield coach Langman de mannen scherp en waakte hij voor een terugval.

  De tweede helft begon eigenlijk net zo als waar de eerste helft geëindigd was: hard en fel. Orca’s zette aan de hand van de Klazen de stand op 10 punten verschil (25-35) na een paar fantastische assists van Johannes Visser en Rick van Eerde. Toch wist Beverwijk zichzelf te herpakken en vonden ze via de afstandsschoten weer de aansluiting. Ondanks de goede verdediging van de Urkers wist Beverwijk weer gelijk te komen (37-37). Een paar acties op rij van, wie anders dan, Klaas Hakvoort bracht de stand op 37-43. Seth Versteeg liet weer een drietje op het scoresheet erbij sethe en Beverwijk vluchtte in een time out. Dat was voor de thuisploeg succesvol want de scherpte was even weg bij Orca’s waardoor Beverwijk 5 snelle punten maakte. Tussenstand na drie kwarten: 44-46.

  Het bleef dus ontzettend spannend en dicht bij elkaar liggen. Toch liet Orca’s zich in het vierde kwart van alle kanten zien. Zelf midrange-Bas kwam weer voorbij zeilen en pakte zijn wekelijkse midrange-shot mee, gevolgd door weer een knipoog. Wissel. Inmiddels had Beverwijk wat plannen bedacht om Klaas Hakvoort af te stoppen. Ze wisten BD23 dan misschien wel goed af te stoppen maar hadden dan even geen rekening gehouden met Niels ten Napel. De rustig ogende boy uit Tollebeek stapt (extra) op op momenten wanneer dat van hem gevraagd wordt, en wat heeft hij geleverd! Zowel aanvallend als verdedigend nam hij het team mee in de positieve flow en maakte hij een paar belangrijke scores. Zijn teamgenoten verbaasden zich zelfs over de enorme schreeuw die hij gaf na een score met bonus. Met gebalde vuisten, keiharde high-fives, waarbij de brandwonden spontaan op je hand achterbleven, en stoom uit zijn neus stapte hij naar die vrije worplijn. Zelfs de tegenstanders waren onder de indruk en vroegen al tijdens de wedstrijd om zijn nummer. Met een belangrijke vrije laatste vrije worp zette hij hoogstpersoonlijk de eindstand op 55-60.

  De zoektocht om punten was voorbij, ze lagen in Beverwijk. Veilig in de tas gingen ze mee naar Urk. Terwijl het overgrote deel van de ploeg een kleine versnapering wegwerkte in een knijpje met kaboutertafeltjes voor de deur kreeg Niels ten Napel het ene na het andere bericht in zijn inbox. Respect, liefde, klik-pics en volgverzoeken. Hij zal het zelf ontkennen, maar vraag het vooral zelf maar aan hem.

  De scores van deze middag:

  Klaas Hakvoort 21
  Klaas Hoorn 12

  Volgende week weer een thuiswedstrijd. De laatste voor de najaars-vakantiestop. Windmills Heren 1 uit Zaandam komt dan op bezoek. Een nieuwe tegenstander voor Orca’s die momenteel op een vijfde plek in de competitie staan. De Urkers verkeren in een goede vorm en hebben de zure start van het seizoen nu weggewerkt met twee winstpartijen. Daar willen ze uiteraard graag een vervolg aan geven en dat doen ze het liefst in de eigen sporthal. Vrijdagvond, 7 oktober: 20:00 uur. Zorg dat je er bij bent!