• Seacon Orca’s Heren 1 haalt uit tegen Hoofddorp

 • Na een paar mindere wedstrijden was het weer tijd voor een thuiswedstrijd van Seacon Orca’s Heren 1. Een volgepakte selectie voor coach Arjan Langman omdat iedereen gemotiveerd en wel (en op tijd) in sporthal De Vlechttuinen verscheen. BV Hoofddorp Heren 2 was de tegenstander. Een ploeg om te kunnen pakken, en met genoeg ‘vuur’ zou hier een positief resultaat tegen gehaald moeten worden. Iedereen was ook oprecht gemotiveerd om de zure smaak van de vorige weken weg te kunnen spelen.

  Wat er in het eerste kwart gebeurde moeten de mannen zelf mogelijk ook nog even verwerken want er kon niet worden gemist. Het drietal Van Eerde, Hakvoort en Hoorn, wat ook werkzaam is voor sponsor Seacon, zette in drie minuten tijd een 15-0 score op de borden. Onder andere drie driepunters op rij van Rick van Eerde dwong de tegenstander in een time out. Enigszins van de schrik bekomen maakten ze de eerste 2 voorzichtige punten maar Orca’s werd daar niet al te bang van. Van Eerde en Hakvoort tilden de score zelfs naar 20-2 voordat ook maar een ander tot het scoresheet werd toegelaten. Een driepunter van Seth Versteeg gaf de voorsprong nog wat extra saus maar daarna zakte het Urker geweld toch wel een beetje in en kwam Hoofddorp zowaar nog een paar keer gevaarlijk inside en pakte het qua score mee wat het pakken kon. Een kleine verslapping aan Urker zijde aan het eind van het eerste kwart leverde een tussenstand op van 30-11.

  Sterke Klaas Hakvoort buffelde de eerste punten van het tweede kwart weer op het bord. Orca’s ging verder waar het gebleven was, tot grote vreugde van coach Langman. Ook Johannes Visser en Niels ten Napel deden nuttige dingen in zowel de aanval als de verdediging en langzaam liepen de Urkers weer verder uit. Een volgende driepunter van Klaas Hoorn zette een score van 42-16 op de borden waarna een Hoofddorpse time out weer nodig was. Orca’s had iets scherper kunnen zijn met de vrije worpen waardoor het verschil niet harder opliep. Een driepunter van warme Rick van Eerde en een keurige lay up in de absolute slotseconde van de eerste helft van Seth Versteeg leverde een ruststand van 49-21 op.

  Na het woord ‘nou’, was ‘prima’ het eerste woord van coach Langman in de speech in de kleedkamer. Hij was oprecht trots op zijn ploeg en een klein traanoogje was niet te vermijden. ‘Dit is zoals we het willen, mannen!’. Met nog wat kleine tactische wijzigingen, tips en trics en een mini workshop over natuurkunde konden de mannen het veld weer op. Kort maar stevig warmdraaien voor de tweede helft en het publiek ook nog geven waar ze voor naar de sporthal kwamen.

  Wie anders dan hete Rick van Eerde opende de score met een driepunter? Precies, niemand anders dan Rick. Orca’s ging rustig en hard tegelijk door met waar het gebleven was: de wil opleggen aan de tegenstander. Dat het niet allemaal altijd even fraai was daargelaten, maar er stond écht een gretige ploeg klaar in het soort-van-donkerblauw en groen. Binnen de kortste keren was Hoofddorp weer in foutenlast en stonden de Urkers vaak op de vrije worplijn. Het verschil liep zelfs uit tot 35 punten (56-21) waarna Hoofddorp toch weer een paar keer een goede aanval kon uitspelen. Ze maakten de resterende minuten zowaar 16 punten wat wel stof tot nadenken gaf. Orca’s maakte aan de hand van Luka de Jong en Klaas Hoorn zelf ook wel een punt of tien maar liet Hoofddorp hier toch te veel toe. Tussenstand na drie kwarten: 68-37.

  Het laatste kwart liet Orca’s toch wel weer zien wie er het meest graag wilde winnen. Met een full court press verdediging kon Hoofddorp de hoop op enige vorm van stunten wel vergeten. Sleutel Niels ten Napel in het hart van de verdediging stond genietend de boel aan te sturen. Ruben Visser pakte een paar belangrijke minuten én scores mee en bewees coach Langman nóg maar eens een extra luxeprobleem te hebben. Ook de jeugdige Bas de Heus pakte een paar fraaie scores mee en knipoogde links en rechts naar fans op de tribune. Wissel. Op de fast break werd zelfs helaas een letterlijk hoogtepunt onbenut gelaten doordat Klaas Hakvoort de bal nét niet wist te dunken. Of het aan de pass, spanningen, zweet op de bal, of iets anders lag laten we even in het midden. Later werd beloofd dat het later dit seizoen nog eens goedgemaakt zal worden. Hoofddorp wist verder amper nog te scoren en moest definitief de meerdere in Orca’s te erkennen deze avond na opnieuw waanzinnig sterk buffelwerk van diezelfde Hakvoort in de bucket. Hij zette met vrije worp zoveel de score op een verdubbeling (82-41). Met een laatste driepunter van Johannes Visser kwam de uiteindelijke score zelfs uit op 91-43.

  Orca’s hield de tegenstander in het vierde kwart dus op 6 punten terwijl het er zelf 23 liet noteren. Al met al een sterk optreden als team en de Urkers kunnen ook niet anders dan tevreden terugkijken op deze winstpartij die het zelfvertrouwen van de ploeg een flinke boost zal geven. Een verschil van 48 (!) punten is wel een stevig statement waar de Urkers graag een vervolg aan willen geven.

  De scores van deze avond:

  Klaas Hoorn 26
  Rick van Eerde 19
  Klaas Hakvoort 12
  Johannes Visser 10

  Volgende week gaat de Orca’s-trein weer verder. Zaterdag 7 oktober staat de uitwedstrijd tegen Racing Beverwijk op het programma. Op het moment van schrijven staat die ploeg op een zevende plaats met één winst- en één verliespartij. Dat zegt nu nog niets maar de ploeg van coach Langman neemt het zekere voor het onzekere en wil de sterke vorm van afgelopen vrijdag graag doortrekken. De ploeg uit Beverwijk zal dan ook een gretige groep Orca’s kunnen verwachten in sporthal ‘De Walvis’. Om 13:00 uur zal de wedstrijd beginnen. Meereizend publiek wordt altijd gewaardeerd.