• Seacon Orca’s Heren 1 is net even te lief voor U.S. Amsterdam

 • Afgelopen vrijdagavond mochten de mannen van Seacon Orca’s Heren 1 ook zelf weer even ervaren wat het is om op een vrijdagavond een wedstrijd te spelen, om 21:00 uur. U.S. was zowel de gastheer als de tegenstander. De ploeg van coach Arjan Langman moest het doen zonder de grote mannen, Klaas Hakvoort en Bas de Heus. Zij konden helaas niet van de partij zijn en dus moest het overige tiental het karwei afmaken. Langman wilde voor zelfs voor deze keer geen Geke genoemd worden.

  U.S. was compleet, sterk, fit en lang. Dat was dus even spannend in het begin voor de Urkers. De Amsterdammers kwamen vrijwel meteen op een 4-0 voorsprong en de stand-in lange mannen, Johannes Visser en Seth Versteeg, maakten voor Orca’s de eerste punten. Amsterdam en Urk gingen gelijk op en kwamen eerst tot 10-10 waarna er eerst een time out kwam en daarna Luka de Jong van zich liet horen. Een score met bonus, een driepunter en nog twee vrije worpen en Orca’s had de leiding na het eerste kwart: 10-16. Het gerucht ging dat Jelle Pasterkamp toen al om een wissel vroeg.

  Ondanks het gemis van grote mannen in de bucket werd er in het tweede kwart nog wat extra geleverd in de verdediging. Er werden wat meer rebounds gepakt en ook werd U.S. vaker gedwongen om een noodschot te maken. Jan Hakvoort werd gebracht en bewees meteen klaar en scherp te zijn. Met een paar sterke acties, een klein gebald vuistje en een schorre schreeuw gaf hij zijn drie snelle en sterke scores wat extra glans. Met een slimme drive van Luka de Jong was de voorsprong opeens 21-30, de grootste marge. Toch had U.S. nog een run in huis en pakte een 10-0 run waarbij het Orca’s een flinke dreun gaf. Daarbij waren ze met 1 puntje voorsprong veel blijer dan Orca’s met hun eigen spel. Onnodig mopperend gingen de Urkers rusten met een ruststand van 31-30.

  Coach Langman hamerde op het nemen van verantwoordelijkheid en het benutten van de juiste opties. Verdedigend anker Niels ten Napel deed nog even verbaal stevig uitleg hoe de ploeg zich meer moest laten gelden in de verdediging.

  Daar waar het verdedigend op Niels leunde nam aanvallend Klaas Hoorn het team op sleeptouw. De centimeters die hem gegeven werden waren genoeg om met scherp te schieten van afstand. Met twee snelle driepunters op rij was de voorsprong weer voor de Urkers (33-36). Toch bleef U.S. mogelijkheden vinden om inside scores te maken en bleef het gelijk opgaan. Klazoren aan de andere kant maakte dit kwart 14 van de 15 Urker punten en daardoor bleef het wederom spannend. Met een tussenstand van 46-45 na het derde kwart kon het nog alle kanten op.

  Het vierde kwart kwam aan op bravoure en inzet. Gelegenheid centers Ten Napel en Visser deden wat ze konden en maakten de nodige scores en met een driepunter van Seth werd zelfs de 53-55 voorsprong gepakt! Toch lukte het de Urkers daarna niet om het tijdvoordeel te benutten en maakte het een paar onnodige fouten en turnovers. De koppies stonden niet op scherp en goede situaties werden niet herkend. Het leidde allemaal tot balverlies en scores van de Amsterdammers die optimaal profiteerden van het Urker gestuntel. Een turnover bij een uitbal, een te laat gemaakte bewuste fout om de klok te stoppen, een te geforceerd schot, het was niet fraai wat de Urkers lieten zien. U.S. hield de bal beter in de ploeg en maakte het onmogelijk voor Orca’s om nog een laatste actie te forceren. Een onnodig en zuur verlies voor Orca’s als gevolg. U.S. pakte een paar belangrijke punten en won met 62-59.

  De Urker scores kwamen op naam van:

  Klaas Hoorn 19
  Johannes Visser 11

  Nou, dat is een pittige tegenvaller. Orca’s had de winstreeks graag een vervolg gegeven in de aanloop naar de kraker tegen de nummer 2. Volgende week vrijdag komt MBCA uit Amstelveen op bezoek. Orca’s heeft een deukje in het zelfvertrouwen opgelopen en zal zichzelf moeten herpakken de komende week om het Amstelveen moeilijk te gaan maken. De wedstrijd wordt gespeeld op vrijdag 10 november, om 21:00 uur in sporthal De Vlechttuinen.