• Seacon Orca’s Heren 1 komt twee punten tekort tegen Amstelveen

 • Vanwege werkuele verplichtingen was alleen Klaas Jan Scheffer afwezig in het team van Seacon Orca’s Heren 1. Voor de rest had keuzeheer Jurie Bakker dus een volle selectie mee om de doordeweekse kraker tegen MBCA Amstelveen te beginnen. Thuis werd er knap gewonnen (70-61) maar wat zou de vreemde hal in Noord-Holland opleveren?

  Tussen twee andere ‘gewoon’ trainende teams in op de naastgelegen velden mocht Orca’s de klus gaan klaren. Voor het scorend vermogen werd er in het begin vooral naar Klaas Hakvoort gekeken aangezien hij met een paar onnavolgbare acties de ene na de andere score liet aantekenen. Luka de Jong en Klaas Hoorn maakten beide nog een score en de grootste Urker voorsprong stond op de borden: 9-11. Een Amstelveense driepunter en een paar te makkelijke inside scores van de thuisploeg draaide de stand weer in het voordeel van MBCA. Orca’s toonde veel energie en werklust en liet de thuisploeg niet te ver uitlopen. Stand na het eerste kwart: 18-14.

  Het tweede kwart was een tegenvaller voor de Urkers. Aanvallend kon het geen potten breken terwijl het zelf wel de ene na de andere score om de oren kreeg. Zelfs een time out van coach Bakker bracht geen soelaas. Orca’s werd links en rechts voorbijgelopen en in de verdediging stonden de Urkers ook niet al te scherp. Het is dat Laurens van Loosen er met het nodige draai- en freeswerk een tweetal scores in wist te leggen maar Amstelveen had een serieus gat geslagen: 31-18. Deze 13-4 run kwam even hard aan bij de Urkers. Opgeven is geen optie en in zijn ik-zal-me-bewijzen-seizoen maakte Ruben ‘Rookie’ Visser een paar mooie scores. Het verschil slonk naar 7 punten maar met een furieuze fase van MBCA werd de eerste helft toch nog met een fors verschil afgesloten: 39-26.

  Coaches Bakker en Hakvoort wisten de mannen toch nog voldoende op te pompen voor de tweede helft en met verse energie werd er aan de tweede helft begonnen als was de stand gewoon gelijk. Het derde kwart werd een kwart waarin ongelofelijk hard werd gewerkt door de Urkers. In een zoneverdediging werd het de thuisploeg moeilijk gemaakt en werd er inside sowieso niet meer gescoord. Met Niels ten Napel in het midden als sturend kompas en snelle mannen als Jelle Pasterkamp en Luka de Jong op de kop van de bucket werd het Amstelveen ontzettend lastig gemaakt. Toch bleven ze veel raak schieten en hadden ze net als de andere kwarten een run in de laatste minuut als verrassing uit de hoge hoed. Wellicht een voorbode? Stand na drie kwarten was 57-45.

  Luka de Jong, Klaas Hakvoort en Kevin de Boer maakten samen 8 snelle punten in de eerste minuut van het vierde kwart en eindelijk leek de echte comeback ingezet. Het verschil was gekrompen tot 4 punten (59-55). Conditioneel kwam Amstelveen tekort en zag het de onvermoeibare Urkers akelig dichtbij komen. Puntje voor puntje kropen ze naar de voorsprong. Snel doken ze in een time out. Maar daar kwamen de Urkers ook sterker uit. Nu begon ook Rick van Eerde zich met het scoren te bemoeien en zijn eerste punten waren ook meteen de gelijkmakers: 62-62. Toch rechtte Amstelveen knap de rug en maakte het 8 punten op rij waarvan een aantal op onverklaarbare manier door de ring verdwenen: 70-62. Opnieuw ging Orca’s in de achtervolging en waren het nu Laurens van Loosen en Klaas Hoorn die de Urkers op sleeptouw namen (70-69). In de laatste minuut bleef het verschil op 1 punt totdat Amstelveen een brutale driepunter gooide op een onverwacht moment: raak. Orca’s wilde een snelle score maken om daarna nog een keer balbezit te kunnen krijgen maar Amstelveen verdedigde elke millimeter waardoor de Urkers met geen mogelijkheid een score konden maken. Een buzzerbeater-driepunter van Rick van Eerde voelde een milliseconde als mogelijke verlenging maar helaas hadden de Urkers minimaal 4 punten nodig waardoor het alsnog met lege handen naar huis moest: 75-74 in het voordeel van MBCA.

  Het oogt ontzettend zuur, en dat is het ook, maar er kan positief teruggekeken worden. Orca’s toonde collectieve werklust en had aan Amstelveen een waardige tegenstander. Meerdere keren kwam Orca’s terug van een achterstand met dubbele cijfers. Keer op keer werkten ze die knap weg maar was het steeds, en uiteindelijk net te, weinig om het om te zetten in twee punten. Doordat het twee punten te weinig maakte bleven ‘de twee punten’ ook in Amstelveen.

  De scorers van deze donderdag:

  Klaas Hakvoort 19
  Laurens van Loosen 18
  Klaas Hoorn 18

  Het seizoen zit er dan nu echt bijna op. De laatste uitwedstrijd gespeeld, nu nog de laatste thuiswedstrijd. Op vrijdag 14 april spelen de mannen een wedstrijd tegen Quick Lions Heren 1 uit Bussum. Na die wedstrijd zit dit seizoen er al weer op. Quick Lions wist te winnen van Orca’s eind december toen de Urkers in een slechte reeks waren beland. Met de lente in de ogen, in het hoofd en in de benen zijn de Urker gebrand op een sportieve revanche en wil het een positief resultaat boeken in de afscheidswedstrijd van zowel coach Jurie Bakker als Laurens van Loosen. Zorg dat je deze wedstrijd niet mist en graag tot ziens in sporthal De Vlechttuinen op vrijdag 14 april om 20:00 uur.