• Seacon Orca’s Heren 1 nu wel te sterk voor BV Amsterdam

 • Sporthal De Vlechttuinen was afgelopen vrijdag weer het strijdtoneel van Seacon Orca’s Heren 1. De ploeg van coach Arjan Langman was weer helemaal compleet dus alle 12 rakkers waren vrij inzetbaar. Een paar weken geleden werd de, ingelaste, uitwedstrijd afgewerkt in de hoofdstad maar verloor Orca’s daar met 67-59. Afgesproken was dat de tegenstanders sowieso onder die 59 zou moeten blijven.

  Na een wat onwennig begin maakte eerst Amsterdam twee scores waarna uiteindelijk ook Orca’s begon te scoren. Johannes Visser maakte een driepunter, een vrije worp en twee veldscores en de Urkers hadden een 8 punten op rij gemaakt. Daarna hield het voor de Urkers op maar kwam het op 11-4 door een driepunter van Seth Versteeg. Time out Amsterdam. Dat gaf de gasten enige vorm van lucht maar inmiddels was Klaas Hakvoort binnen de lijnen gebracht die meteen twee scores maakte. Een driepunter van Luka de Jong maakte de sterke eerste fase compleet en de stand na het eerste kwart was 19-12.

  In het tweede kwart begon de motor wat te haperen en kwam BV Amsterdam zowaar terug in de wedstrijd. Ondanks een paar hele knappe pick and roll acties van Klaas Hakvoort en Rick van Eerde kon Amsterdam steeds weer te gemakkelijk de bucket in komen om te scoren en ook van afstand begonnen ze raak te gooien. Orca’s verloor even de grip op de wedstrijd en zag het ook 23-25 worden. Time out! Na de time out kwam Orca’s scherper het veld op. Met Bas de Heus (!) op de break en rijzende ster Ruben Visser op de trailer forceerde Orca’s weer een voorsprong. Orca’s herpakte zich heel sterk en draaide de wedstrijd vlak voor rust weer helemaal in hun eigen voordeel. Met nog een perfect passende lay-up van de jonge Visser werd het 38-29 met rust.

  Zoals Orca’s vorige week in Amstelveen een 14-1 run om de oren kreeg vlak voor rust, deden de Urkers dat nu zelf. Met een 15-4 run doken ze de kleedkamer in waar coach Langman nog wat puntjes op de i zette. Hij waarschuwde voor de eenvoudige baseline-loopacties van Amsterdam en voor het feit dat het nog wel eens wat fysieker zou kunnen gaan worden.

  Orca’s startte het derde kwart heel scherp. Met een snelle score en twee driepunters van de grijze flits stond Orca’s heel snel op een voorsprong van 13 punten (45-32). BV Amsterdam liet zich echter niet meteen gek maken en zochten veelvuldig de ring op. Die keren dat ze wél langs Niels ten Napel en Jan Hakvoort wisten te komen waren ze scorend succesvol. De andere keren hinkten ze met steeds nieuwe pijntjes weer terug. Vooral Jan Hakvoort liet niemand toe op dat stukje van het veld waar hij al stond. Aanvallend lukte er nu echter niks voor Orca’s en het scoren stokte. Amsterdam daarentegen bleef raak gooien en kwam weer helemaal terug tot 45-44, een 0-12 run. Orca’s moest wel een time out nemen. Even rust. Met slechts één puntje voorsprong nog gooide Luka de Jong een driepunter, wees tijdens het gooien eerst naar Jelle Pasterkamp en zei ‘wat jij kan, kan ik ook’ waarna de bal via het bord door de ring viel. Meteen gewisseld. Deze fase pakte Klaas Hakvoort een belangrijke sleeprol en niet alleen verdedigend maar ook aanvallend was hij sterk aanwezig. Een paar mooie scores hielpen Orca’s weer wat beter in het zadel. Stand na drie kwarten: 59-49.

  Basketbal is een spel van ‘runs’, en dat bleek. Nu was het de taak van Orca’s om de opgebouwde voorsprong vast te houden en BV Amsterdam er niet meer in te laten geloven. Conditioneel zouden de Urkers de tegenstander van het veld af moeten rennen, gezien de 7 wissels. En dat gebeurde. Amsterdam kon het tempo niet meer bijbenen. Soms hadden ze helemaal geen benen meer als ze per ongeluk tegen Jan Hakvoort aanliepen. Beide Hakvoortmannetjes maakten weer een paar scores en ook publiekslieveling Ruben Visser liet zich zien. Hij had daarvoor ook met U14 al een hele wedstrijd meegespeeld maar hij vertoonde geen tekenen van vermoeidheid. Zelfs een driepunter (via het plafond) viel door de ring. Orca’s hield de bal in de ploeg, speelde de tijd uit, bouwde de voorsprong uit en gaf BV Amsterdam een geweldige dreun in het laatste kwart en won, terecht met 82-58.

  De scores kwamen op naam van:

  Klaas Hoorn 23
  Klaas Hakvoort 15
  Johannes Visser 13
  Eervolle vermelding: Ruben Visser 9

  Het einde van het seizoen nadert. Nog drie wedstrijden te gaan. De eerstvolgende is een uitwedstrijd tegen weer een Amsterdamse ploeg: Apollo. Zaterdag 23 maart om 20:00 uur staat deze wedstrijd gepland, tegen de nummer 11. Apollo heeft slechts één keer gewonnen maar is altijd strijdbaar. Vorig jaar was de situatie soortgelijk en ging Orca’s uiteindelijk met een verliespartij naar huis (51-45). Dat moet dit jaar natuurlijk anders, en rechtgezet worden. Werk aan de winkel voor Orca’s om het seizoen sterk te eindigen de komende wedstrijden.