• Seacon Orca’s Heren 1 paar maatjes te groot voor BC Apollo

 • Afgelopen zaterdag was er weer een tripje naar de hoofdstad voor de mannen van Seacon Orca’s Heren 1. BC Apollo was de gastheer, de hekkensluiter van de competitie. Toch zegt dat niks en waren de Urkers nog steeds op zoek naar een eerste winst in twee seizoenen in de Apollohal (ook D.E.D. speelt daar hun thuiswedstrijden). Gelukkig kon coach Arjan Langman met alle 12 knechten zoeken naar die punten. Iedereen was fit, scherp en aanwezig.

  Dat het seizoen van de heren slechts in de schaduw van de dames-variant staat kan niet ongenoemd blijven. Wát een prestatie heeft Dames 1 van Orca’s neergezet door ongeslagen kampioen te worden! Vorige week in Hardinxveld-Giessendam het kampioenschap al binnengehaald door te winnen van River Trotters (56-75) en vanavond thuis ook weer van Biks Shots (69-65) waarna het kampioensfeest in sporthal De Vlechttuinen losbarstte! Daar kunnen de mannen alleen maar van dromen, en dat is dan ook wat ze doen. Middels deze weg ook nog de felicitaties en complimenten van Heren 1 aan de dames!

  Voor de dromende mannen stonden er ook nog maar drie wedstrijden op het programma, waaronder deze tegen BC Apollo. Thuis was er al fors gewonnen (95-47) en dat wilden ze nu weer presteren.

  De sprongbal werd gewonnen door Klaas Hakvoort en als een vuurpijl gingen de Urkers op het bord af. Vol geweld en bravoure vulde Orca’s het scoresheet. Johannes Visser liet er twee driepunters inglijden en Apollo kwam nergens aan toe. Maar dan ook echt nergens. In de verdediging kwamen ze niet langs Hakvoort en Ten Napel (Niels) en uiteindelijk sprokkelden de Amsterdammers slechts 3 (!) punten bij elkaar. Orca’s maakte er 20 wat resulteerde in een tussenstand van 3-20 na het eerste kwart.

  De statistiekliefhebbers knikten naar elkaar en zeiden: 12-80. Apollo hoorde dat ‘12’ en hadden meteen een doel. Ze kwamen zowaar beter in de wedstrijd en stonden met een kleine regelmaat op de vrije worp-lijn. Orca’s scoorde wat minder makkelijk maar kon wel alle spelers benutten. Coach Langman zette alle spelers in en zag met name Jelle Pasterkamp scherp zijn en vlammen. Als hij zelf niet scoorde gaf hij wel een vlijmscherpe assist en na een twee scores van de dag-Amsterdammer, Ruben Visser haalde Orca’s toch net geen 20 punten dit kwart. Apollo had die 12-punten-doelstelling wel precies gehaald en de ruststand was 15-38.

  Na weer wat gestunt met de tijd kon het derde kwart beginnen. Apollo vormde geen gevaar maar de wedstrijd moest nog wel even binnengesleept worden. Het werd meer binnenwandelen. Johannes Visser kreeg alle ruimte in de bucket. ‘A walk in the Vondelpark’ werd het ook wel genoemd. Hij keek links, hij keek rechts en de tegenstanders vielen om. Een droog pad naar de ring werd steeds opnieuw gemaakt dat men ook voorstelde om van naam te ruilen met de nummer 40 van Apollo. Binnen de kortste keren stond het 15-50 en was alle verzet gebroken. Orca’s liet de teugels wat vieren en dat gaf Apollo toch nog wat hoop en ze worstelden zichzelf naar 28 punten. De gedachten van de Urker mannen waren alweer bij de dames en hun prestatie maar lichamelijk waren ze gewoon in Amsterdam. Stand na het derde kwart was 28-62.

  Het laatste kwart was voor de statistieken en om te zorgen dat de wedstrijd blessurevrij uitgespeeld kon worden. Voor Orca’s zou dat lukken maar een enkeling van Apollo kreeg onopvallend nog te maken met de fysieke wondertrucs van de afdeling Hakvoort. Menig Amsterdams gezicht stond in de vorm van een vraagteken maar het deerde de wedstrijd niet meer. Mozes Visser deed zijn werk en de tafel kon zijn scores bijna niet bijhouden. Orca’s had echt weinig tegenstand deze avond en haalde vrij eenvoudig de twee punten op in de hoofdstad: 42-83.

  Scores van deze avond:

  Johannes Visser 32
  Klaas Hoorn 18
  Jelle Pasterkamp 7 (eigenlijk 15 ofzo)

  Goed, nu was Apollo niet de allerbeste tegenstander dit seizoen maar het gemak waarmee Orca’s hier won geeft toch stof tot nadenken. Het bruisende feest in sporthal De Vlechttuinen waar de mannen uiteindelijk in terecht kwamen geeft wel een extra prikkel voor een volgend seizoen.
  Iemand zei nog na de wedstrijd ‘guys, ik wil straight naar huis’…. Deze Hakvoort (niet Klaas) wilde anoniem blijven nadat hij bijna in elkaar geslagen zou worden vanwege deze misselijke half-Engelse zin. Uiteindelijk zijn dit ook allemaal verbeterpuntjes waar de komende maanden aan gewerkt kan worden.

  Nu volgt er eerst een kleine onderbreking voordat de laatste twee wedstrijden aanbreken. Allereerst een ontmoeting met de koploper: Flashing Heiloo, uit. Dit is een echte krachtmeting. Zij vechten met MBCA (ook 30 punten) en De Hoppers (28 punten met een wedstrijd minder) om het kampioenschap. Seacon Orca’s is ook een gunnende ploeg, maar wil graag eerst zelf winnen. Zeker van Flashing Heiloo, waar thuis met 73-76 van verloren werd. Dat wil men in de uitwedstrijd rechtzetten. Net als de enorme uitnederlaag van vorig seizoen (91-62). Daar denken de Urkers ook niet al te plezierig aan terug. Een mooie kans om het bovenin nog wat op te schudden. Deze wedstrijd zal gespeeld worden op zaterdag 6 april, om 17:00 uur in sporthal Het Vennewater, in Heiloo.