• Seacon Orca’s Heren 1 pakt eerste punten in eerste thuiswedstrijd

• Na een paar maanden was het eindelijk weer raak: een thuiswedstrijd voor Seacon Orca’s Heren 1. De laatste thuiswedstrijd in competitieverband werd gespeeld tegen Red Giants op 20 mei (82-75 winst), nu ruim 4 maanden later stonden de Urker mannen te trappelen om het op te nemen tegen SVO Basketball Heren 1 uit Vleuten. Deze ploeg heeft, net als Orca’s, de eerste wedstrijd verloren en een van beide ploegen zou dus de eerste punten gaan pakken. Iemand wenste de gasten voorafgaand aan de wedstrijd al semi-stoer een goede terugreis aan, zonder punten. Dat leverde acute buik- en kuitkrampen op, maar uiteindelijk zou het toch goed komen.

Orca’s was weer volledig, compleet en fit. Ook waren bankspelers Ruben Visser en Evert de Groene aanwezig. Een volle bank voor coach Jurie Bakker. Er waren precies genoeg stoeltjes neergezet zodat ook de nieuwe stille kracht, assistent Jan Tiemen Hakvoort plaats kon nemen. Er wordt gefluisterd dat hij in het echt iets minder rustig is, maar daar gaan we met z’n allen nog achter komen.

De wedstrijd zelf begin met wat missers aan beide kanten maar uiteindelijk werd het eerste thuispuntje op het bord gezet door een vrije worp van Klaas Hoorn. Laurens van Loosen deed er ook nog twee bij en de voorsprong was een feit. Na een tegenscore van SVO waren het een drietje en een fast break aan Urker kant die Orca’s een vroege voorsprong opleverde. Rick van Eerde moest noodgedwongen gewisseld worden na zijn derde fout en na een time out van de gasten leek ook SVO wakker. Ze maakten daardoor een sterke run en overspeelden de Urkers om van 13-6 achter naar 15-21 voor te komen. Deze 15-2 run was een harde tegenslag voor Orca’s. Het eindsignaal van het eerste kwart kwam goed uit zodat er orde op zaken gesteld kon worden.

Na een goed opgezette aanval sneed Luka de Jong perfect in en kon hij volledig vrij een mooie score binnen leggen. Hij was dan misschien wat grieperig, maar hij was scherp en had maar weinig ruimte om onder de ring te komen. Klaas Jan Scheffer buffelde ook lekker onder de ring en kon aanleggen voor een paar vrije worpen. Een kleine opleving van SVO werd door Ricky van Eerde vakkundig ongedaan gemaakt door twee perfecte drietjes achter elkaar vanuit het hoekje. Hij benutte de door zwagermans gezette screens goed en trok de stand weer gelijk (29-29). Bal onder het shirt, duim in de mond en een knipoog naar de tribune waar de rest van zijn gezin op 1 stoel zat te genieten. Maar Orca’s was er nog niet. Het was het harde werken van Niels ten Napel en Klaas Hakvoort die SVO tot menig noodbal dwong door de stevige verdediging. Met nóg een driepunter van Van Eerde werd de ruststand bepaald op 37-35.

Een sterk tweede kwart na een eerdere verslapping. Een kleine marge werd meegenomen de tweede helft in maar het was duidelijk dat SVO een gelijkwaardige ploeg was. Jurie en de nog wat stille Jan Tiemen tekenden een aantal zone-opties uit waar in de tweede helft de tegenstander mee verrast zou worden.

Klaas Jan Scheffer was medeverantwoordelijk voor de scorende opening van het derde kwart. In no time stond er een 44-38 voorsprong op de borden. Orca’s begon zowel aanvallend als verdedigend goed. Mag en moet gezegd worden dat het guards-duo Jelle Pasterkamp en Kevin de Boer de regie stevig in handen als ze het spel verdeelden. Orca’s liet verzorgd en mooi basketbal zien. SVO daarentegen wist ook een aantal knappe aanvallen te verzilveren waardoor het steeds spannend bleef. Langzaam beten ze zich weer vast in de wedstrijd waardoor coach Bakker bij een 48-46 een time out nam. Dat was een welkom rustmoment voor de oude zielen van Hoorn en Van Loosen want die kwamen daarna weer als jonge honden het veld op. Tenminste, zo voelde het. Geen idee hoe het op het publiek overkwam. Feit was dat het hele team hard werkte en Klazoren in staat stelde om de score van 48 naar 59 te tillen waardoor er een flink gat geslagen was.

Inmiddels liep het vierde kwart ook al en greep de tegenstander naar wat stevigere fouten. Een aantal onsportieve fouten werden gemaakt en maar ook de verdediging aan Urker werd wat scherper neergezet, in een zone. Rick, Niels en Maap maakten aanvallend de scores en zetten samen de grootste voorsprong op het bord: 67-53. Met nog een minuut of vijf te spelen was de wedstrijd hier beslist. Althans, dat zou zo moeten zijn. SVO bleef er echter in geloven en dat resulteerde in een aantrekkelijke slotfase. Toen gebeurde er iets unieks, iets waar we nog lang van gaan genieten. Het mooiste is als je je dit in slow-motion voorstelt. Laurens gaf een pass (nee, dat was het nog niet) op Klaas Jan Scheffer en die deed een mini step-back, positioneerde zichzelf achter de driepuntslijn, legde aan voor het schot, schoot, en de bal zwoof al spinnend door de lucht. Iedereen eronder volgde de bal met een open mond en zagen de bal door de ring verdwijnen. De hoofden draaiden langzaam naar Klaas Jan toe om te kijken of hij het echt was, maar er was niemand te zien. Hij liep namelijk al terug naar de eigen helft, met de drie vingers over de grond slepend. Gelukzalige lach op zijn gezicht. Hij noteerde zijn eerste driepunter in zijn Heren 1 carrière. Hoe mooi dat ook was, SVO bleek ook schutters te hebben die in korte tijd de score terugbrachten naar 72-67. Toen maakte Rick ook nog zijn vijfde fout waardoor het nog even penibel werd. Maar met een paar vrije worpen van de twee veertig-minners kon Orca’s de score nog wat uitbreiden en uiteindelijk een eindstand van 77-69 op het sheet laten noteren.

Orca’s won deze wedstrijd overtuigend, met als belangrijkste sleutel het teamspel. De Urkers liepen voor elkaar de gaten dicht, stuurden elkaar zowel aanvallend als verdedigend. Het is soms jammer dat je geen punten krijgt voor verdedigend werk want daar stond het weer heel goed. Deze spirit nemen de Urkers mee voor de rest van het seizoen en dan kunnen er zomaar weer mooie dingen gebeuren.

De scores van deze avond kwamen op naam van:

Klaas Hoorn 24
    Rick van Eerde 17
    Klaas Jan Scheffer 11
    Laurens van Loosen 11

Volgende wedstrijd is weer thuis, en wel op vrijdag 7 oktober. De wedstrijd die op 1 oktober in de agenda staat, in en tegen Volendam gaat niet door. Volendam claimt dat dat komt vanwege het 50-jarig jubileum maar op de site is duidelijk te lezen dat er een weekendje weg voor de 18+ leden staat gepland… Die wedstrijd is dus verschoven (naar zaterdag 26 november). Daardoor komt nu eerst BC Apollo uit Amsterdam naar de bult. Ook een onbekende ploeg voor de Urkers, maar niets is te gek dus daar wordt ook weer een mooie wedstrijd van gemaakt. Sporthal De Vlechttuinen is weer het strijdtoneel en de aanvang is 21:00 uur.