• Seacon Orca’s Heren 1 pakt revanche en punten tegen D.E.D.

 • Afgelopen vrijdag was er weer een avondje Orca’s Heren 1 in sporthal De Vlechttuinen. De mannen van coach Jurie Bakker speelden een thuiswedstrijd tegen het Amsterdamse D.E.D. Heren 1, de nummer 3 van de ranglijst. De selectie was compleet, op ‘streetclothes Kevin’ na. De Boer had een blessure aan zijn knie opgelopen tijdens een training. Klaas D. Hakvoort maakte na twee wedstrijden schorsing weer zijn opwachting. Zou hij de eindstreep van deze wedstrijd weten te halen? De uitwedstrijd tegen D.E.D. werd jammerlijk verloren met 73-49. Zou het lukken om nu D.E.D. zelf op 49 punten te houden?

  D.E.D. was met slechts vijf man, en de altijd spannende mededeling: er is nog een auto met spelers onderweg. Daar kwam uiteindelijk één speler uit waardoor later in het eerste kwart het totaal aantal spelers op zes kwam. Conditioneel was dat een voordeel voor Orca’s. Dat bleek ook wel meteen vanaf de start. Freshboy Klaas Hakvoort won overtuigend de sprongbal maar de eerste score was wel voor de gasten. Orca’s stond dus even achter maar Rick van Eerde maakte dat met drie sterke acties eigenhandig goed en met een driepunter van Laurens van Loosen was de stand vrij snel weer 9-3. De gasten hadden echter ook een Laurence die minstens zo sterk was als de Urker versie en ze maakten er stevige duels van onder de baskets. Bij die duels werden ook de nodige fouten gemaakt waardoor Hakvoort al snel twee fouten kreeg. Met een driepunter en vervolgens een scoop over de lange armen van Rouwhorst bepaalde Klaas Hoorn de stand na het eerste kwart op 18-11.

  In het tweede kwart waren het Laus en Lauce die om en om de scores maakten. De bigman-battle bleef dus maar doorgaan. Tussendoor scoorden Van Eerde en Luka de Jong ook nog een paar mooie punten en bleef de marge in stand. Orca’s speelde zonder echte vaste guard waardoor het spel dynamischer bleef. Maar als Jelle Pasterkamp binnen de lijnen stond werd het percentage mooie passes verdriedubbeld. Meerdere malen zette hij zijn teamgenoten volledig vrij onder baskets waar ze soms zelf van schrokken. Na een keurige linker lay-up werd de ruststand vervolgens bepaald op 34-25.

  Een prima 9-puntenmarge om mee te nemen in de rust. Daar werden door coach Bakker nog wel de nodige punten op de i gezet. D.E.D. was een ploeg met meer levens- en basketbalervaring. Daar moesten de jonge en gretigere spelers van Orca’s slim mee omgaan. Dankzij rookie Ruben is de gemiddelde leeftijd 20,5 jaar van Orca’s, dus in theorie gaat dat nog jaren mee.

  Goed, de tweede helft dan. Wéér maakte D.E.D. een snelle driepunter maar ook wéér was Rick van Eerde daar om dat te herstellen en het verschil was al weer 11 punten. Daarna ging het heen en weer en werd er zowel aanvallend als verdedigend goed georganiseerd en liep de Urker trein prima. Niels ten Napel zei zonder wat te zeggen hoe het moest en iedereen luisterde daarnaar zonder het te horen. Zijn magische verdedigende skills zorgden ervoor dat de bucket goed dicht zat en als de langere mannen van Amsterdam toch bij die ring kwamen moesten ze nog opboksen ten Hakvoort en Klaas Jan Scheffer die niet al te veel ruimte gaven. Ondertussen liep Hakvoort al tegen zijn vierde fout aan, tot groot ongenoegen van moederlief vanaf de tribune. Het spel werd sowieso wat harder en grimmiger en menig figuur viel tegen de vlakte. Ondertussen bleef Orca’s vrij kalm en gooide Luka de Jong vanaf de vrije worplijn de 47-32 tussenstand op de borden.

  Een 15-puntenmarge dus inmiddels. Toch voelde dat allesbehalve zeker. De ervaren Amsterdammers, met de nodige Europese ervaring, klampten zich vast in de wedstrijd en lieten het hoofd niet hangen. Ze brachten het verschil al terug naar 5 punten en ondertussen viel Klaas Hakvoort met 5 fouten uit. Er werd nóg harder gespeeld en her en der werd een beuk uitgedeeld. Zelfs Klaas Hoorn kon zich niet helemaal bedwingen en met een ippon werd een Amsterdammer tegen de grond gewerkt. Niet het beste idee van Hoorn dit seizoen. Een kleine U-fout. Een driepunter op een prettig moment van diezelfde Klaas gaf Orca’s weer iets meer lucht (54-46) waarna de Urkers een ‘clean’ verdediging neerzetten en Amsterdam niet meer in de buurt lieten komen van de ring. Aanvallend ontstond er iets meer ruimte en maakten Niels en Rick de laatste scores om de overwinning veilig te stellen. Eindstand: 60-49 voor Seacon Orca’s Heren 1.

  Scorers van deze avond:

  Rick van Eerde 16
  Klaas Hoorn 15

  En dan, een uitwedstrijd op donderdag (!). MCBA Amstelveen is de gastheer. Op een of andere manier spelen die al hun wedstrijden op een doordeweekse dag waardoor de Urkers nu op donderdag moeten afreizen naar Amstelveen. Door het verlies van D.E.D. is nu Amstelveen op doelsaldo gestegen naar de derde plek. Eerder deze maand werd er thuis al gewonnen van MCBA (70-61) dus de Urkers gaan met een goed gevoel die kant op. De wedstrijd begint om 20:45 uur.