• Seacon Orca’s Heren 1 pakt winst in laatste wedstrijd

 • Afgelopen vrijdag stond er voor de Urker strijders van Seacon Orca’s Heren 1 de laatste wedstrijd van het seizoen op het programma. Een van de vier Amsterdamse ploegen kwam op bezoek. D.E.D. Heren 1 was de tegenstander in sporthal De Vlechttuinen. De ploeg van coach Arjan Langman was compleet en meerdere fanboys zagen daardoor hun kans schoon om alle handtekeningen te verzamelen. Ruben Visser kwam wat later omdat hij er onderweg achter kwam dat hij één schoen was vergeten…

  Orca’s had wat recht te zetten na de vernedering in Amsterdam (75-54) waarin er vrij weinig lukte. Dat zou in de eigen sporthal anders en beter moeten.

  De twee ploegen leken meer gewaagd aan elkaar in de eerste minuten. Beide teams wisten makkelijk de ring te vinden. Aan Urker kant waren het voornamelijk Rick van Eerde en Klaas Hakvoort (10-10). Na een time out kwam farewell-boy Seth Versteeg in het veld en knalde er lachend een driepunter en een mid-range in. Hij gaat naar alle waarschijnlijk de ploeg verlaten om niet alleen Urk maar het hele land te dienen. Het was dan ook de laatste sethstrijd voor de lijnfout-koning. Met nog twee sterke acties van het krullenduo, Niels ten Napel en Jan Hakvoort, werd het eerste kwart afgesloten met een 19-14 voorsprong voor Orca’s.

  Het tweede kwart ging in hetzelfde tempo verder maar bouwde Orca’s de voorsprong wel voorzichtig wat uit. De lange en sterke mannen van D.E.D. werden vakkundig van scoren afgehouden en met het menige gebeuk over en weer hadden de scheidsrechters er hun handen vol aan. Het zweet gutste van W. Klunder z’n kolle waardoor een aantal spelers uitgleden door de nattigheid. Orca’s nam wat afstand met twee driepunters en met een sterke actie van Jan Hakvoort in de slotseconden van de eerste helft werd er zelfs nog een uitroepteken achter een sterke Urker fase gezet. Amsterdam wist slechts 8 punten te maken, Orca’s 20. Ruststand 39-22.

  De rust duurde al een eeuwigheid, want iemand had besloten dat 15 minuten wel wenselijk was, maar dat was nog niets vergeleken bij de duur van het derde kwart. Het was voornamelijk een gevoelskwestie maar er gebeurde zo weinig. Er werden weinig kansen gecreëerd en er was weinig beleving. Er was al wel vrij snel foutenlast dus met enige regelmaat stonden de Urkers op de vrije worplijn. Gelukkig kwamen er aan het eind van het derde kwart nog wat hoogtepuntjes. Nou ja, eerst een laagtepuntje misschien. Een snoekduik op de middenlijn met een soort wegsla-assist (helaas niet verzilverd) vuurde de Urker ploeg weer wat aan. Met het betere duw- en trekwerk werd er inside nog het nodige geforceerd en gescoord en liep Orca’s uit naar een voorsprong van 67-35 na drie kwarten.

  Het vierde kwart was dan nog voor de statistieken, zou je zeggen. Maar D.E.D. geloofde er nog in. Door wat slap verdedigend werk aan Urker zijde konden de gasten zowaar een 0-10 run maken waardoor ze er weer in begonnen te geloven. Coach Langman deed een teamwissel na een broodnodige time out. Daarmee kwam er weer wat meer vuur in de ploeg. Het kleinste vlammetje van de ploeg gaf zijn tegenstander geen millimeter ruimte en wist hem zelfs tegen de vlakte te werken. De parttime zaalvoetballer gebruikte alle instrumenten die hij had toen de Amsterdammer ook nog begon na te trappen. Gelukkig was de arbiter van dienst, W. Klunder, uiterst koel en wist hij met zijn strenge blik en uitgestoken vinger de boel te sussen en met een praktische oplossing werd een erger handgemeen voorkomen. De stand en de resterende tijd gaven ook geen aanleiding om het te escaleren. Een clubje genietende supporters linksboven op de tribune zagen vervolgens hun held, Klaas Hakvoort, de wedstrijd in het slot gooien. Schutter als hij is liet hij de scores vanuit alle hoeken en standen noteren en keek koeltjes om zich heen. Met nog een laatste assist van Seth Versteeg eindigde de wedstrijd precies zoals die begon: met een score van Rick van Eerde. Eindstand: 78-55.

  Scores:

  Klaas Hoorn 16
  Klaas Hakvoort 15
  Seth Versteeg 12

  Onderling verschil dit seizoen: rechtgezet in het Urker voordeel. Uit 75-54 verlies, thuis: 78-55 winst. Totaal: 132-130 in Urker voordeel. Bam. Ook weer geregeld. Voor Orca’s zit het seizoen er nu op. Alle wedstrijden zijn gespeeld en op het moment van schrijven staat Orca’s op de vijfde plek. Ze kunnen nog één plekje zakken. Als BV Amsterdam er van de drie nog te spelen wedstrijden twee winnen klimmen ze over de Urkers heen. Dat maakt nu allemaal niet meer zoveel uit verder. Het is in ieder geval een verbeterpunt voor volgend seizoen.

  Later dit jaar melden we ons weer en nemen we jullie weer mee in allerlei nieuwe avonturen!