• Seacon Orca’s Heren 1 start vals in Almere

 • Almere Pioneers Heren 1 was de gastheer van de eerste wedstrijd van het nieuwe basketbalseizoen van de mannen van Seacon Heren 1. Na een lange zomervakantie en een gedegen voorbereiding was het nu tijd voor het echte werk.

  De ploeg van coach Jurie Bakker is grotendeels intact gebleven. Alleen Stephan Versluis heeft besloten om te stoppen in verband met een andere baan. Aan de staf is toegevoegd: Jan Tiemen Hakvoort. Hij neemt die taken over van de inmiddels gestopte Edwin van Schaik. Hij heeft besloten te stoppen, ook vanwege de blessure die hij opliep in de jubileumwedstrijd tegen Emmeloord. Een aantal jeugdspelers trainen mee met het eerste waarvan Ruben Visser ook een deel van de wedstrijden zal meedoen. Zo ook vandaag.

  De wedstrijd was al vroeg op de dag dus niet iedereen was helemaal uitgeslapen nog. Wel lekker om vroeg te spelen want daardoor kon men om 18:00 uur aanschuiven bij de openingswedstrijd van Dames 1 (64-43 winst, red). De selectie was verder helemaal compleet en klaar om deze nieuwe tegenstander eens beter te leren kennen.

  De wedstrijd begon wel erg moeizaam. Het zag er stug en slordig uit maar na enkele mislukte pogingen was het dan toch Laurens van Loosen die de eerste score van het seizoen op zijn naam schreef. Daaroverheen deed Almere wel een 11-0 run waardoor de Urkers meteen tegen een stevige achterstand aankeken. Orca’s kleunde zichzelf langzaam weer terug in de wedstrijd aan de hand van vrije worpen van Klaas Hakvoort en Rick van Eerde. Het was dat de thuisploeg veel fouten maakte wat de Urkers wat lucht gaf. Eerdergenoemde Van Loosen gooide zelfs de eerste donut (driepunter, red.) van het seizoen erin maar veel verder dan 13-9 na het eerste kwart kwam men niet.

  Het tweede kwart was nog steeds wat onwennig. Veel vrije worpen weer, meteen al vanaf het begin waardoor de wedstrijd ook moeizaam op gang bleef komen. Na een mooie score van Rick van Eerde met bonus, begon Almere ook beter raak te gooien. Het verschil groeide voorzichtig in het voordeel van de thuisploeg. Maar een sterke fase van Orca’s brak aan. Dat begon in de verdediging bij de grote en sterke mannen van Orca’s. Die hielden de bucket vakkundig dicht en bedienden deze fase Klaas Hoorn een keer of vijf op rij. Met 11 punten op rij zorgde hij samen met Van Eerde en Pasterkamp dat de ruststand een klein voordeeltje was voor de Urkers: 23-25.

  Geen reuze stand om trots op te zijn. Veel werk aan de winkel, dat liet coach Bakker ook duidelijk merken. De Urkers bleven te veel hangen en aanvallend werden geen fatsoenlijke aanvallen gespeeld. Verdediging, prima maar de aanval, daar kon nog wel een tandje bij.

  Dat tandje leek maar moeilijk door te komen. Orca’s kon zich maar niet ontdoen van de mannen uit Almere. Toch was er langzaam maar zeker een gaatje geslagen. Na een fraaie fast break van Jelle P. Stonden de Urkers opeens 5 punten voor. Maar het was niet van heel lange duur, want aanvallend lukte er niet veel meer. Almere bleef aandringen en na een paar toverballen was het verschil teruggebracht tot slechts 3 punten: 35-38 na drie kwarten.

  Zou het dan misgaan in de eerste wedstrijd voor Orca’s Heren 1? Ja, helaas, dat zou gebeuren. Almere bleef wat scherper en strafte het slappe spel van de Urkers wel af. Orca’s daarentegen kreeg het niet voor elkaar om een goede aanval op te zetten of uit te spelen. Bovendien was dat wat er richting de ring werd gegooid van slechte kwaliteit en leverde het ook niks op. De minuten en seconden tikten weg en de Urkers moesten lijdzaam toezien dat de punten in Almere bleven… Een jammerlijk begin van het nieuwe seizoen: 51-46 verlies.

  De scores van vanavond kwamen op naam van:

  Klaas Hoorn 22
  Rick van Eerde 10

  Werk aan de winkel de komende week. Naast veel gemopper en kritiek waren er ook genoeg lichtpuntjes. Een mooie selectie met enthousiaste mannen die er samen voor gaan en een, voor zover het nu lijkt, onbezorgd seizoen tegemoet gaan.

  Volgende wedstrijd is de eerste thuiswedstrijd. En zoals de trouwe volger en supporter wel weet is er de afgelopen jaren thuis nog niet verloren. Dat willen de Urkers graag zo houden. De Dames gaven vanavond het goede voorbeeld, de mannen willen dat graag ook presteren als ze vrijdag tegen SVO Basketball Heren 1 uit Vleuten spelen. Die wedstrijd begint om 21:00 uur. Zorg dat je er weer bij bent!