• Seacon Orca’s Heren 1 thuis ongeslagen in 2024

 • Afgelopen vrijdag speelde de ploeg van Seacon Orca’s Heren 1 een thuiswedstrijd tegen Racing Beverwijk, de nummer 5 van de competitie. Uit was er met 55-60 van deze gasten gewonnen en aangezien de Urkers in een goede fase zitten wilden ze deze ook aan de zegekar binden. De ploeg van keuzeheer Arjan Langman moest het doen zonder Rick van Eerde en ome Jan Hakvoort, die beide geblesseerd waren aan hun eigen enkel. Op vraagtekens Niels ten Napel en Bas de Heus kon uiteindelijk wel een beroep gedaan worden.

  De wedstrijd begon met een respectvolle minuut stilte vanwege het overlijden van mede-oprichter van BV Orca’s, Piet Brouwer. Hij overleed eerder deze week op 80-jarige leeftijd.

  Orca’s nam gelijk het initiatief deze wedstrijd en benutte de grote mannen in de bucket goed en nam een snelle voorsprong. Beverwijk bleef wel gevaarlijk dichtbij maar Orca’s bleef aan de goede kant van de score. Het werd even spannend maar met een fraaie score van Seth Versteeg hield Orca’s de voorsprong vast. Stand na het eerste kwart: 16-15.

  In het tweede kwart gingen Seth en Johannes Visser samen vrolijk verder om de score uit te bouwen. Helaas had Beverwijk andere plannen en gooiden ook zij een paar driepunters erin. Na een onsportieve fout leek de wedstrijd ietwat te kantelen want langzaam maar zeker namen de Urkers wat meer afstand. Een driepunter (met bord) van Kevin de Boer en ook nog eentje van Luka de Jong (zonder) gaven de Urkers een 8-punten voorsprong, wat ook meteen de ruststand betekende: 37-29.

  Na rust kwam Beverwijk meteen terug maar bewaarde Orca’s goed de rust. Het liet zich niet gek maken en speelde de aanvallend wat meer gecontroleerd uit. Het verschil bleef steeds rond de tien punten en alle aanvallen en scores van Beverwijk werden vakkundig door Orca’s beantwoord of overtroffen. Inside kon Beverwijk zich niet echt roeren omdat Orca’s het daar goed dicht had staan. Een écht midrange van Bas de Heus, ook weer met bord, viel nog te bewonderen aan het eind van het derde kwart. Stand na drie kwarten: 49-38.

  Orca’s hield in het vierde kwart de controle en zag met name Kevin de Boer keihard werken en de nodige onderscheppingen maken. Met een paar listige passes zette hij menig teamgenoot vrij of in stelling en kon Orca’s langzaam doorbouwen aan de voorsprong. Het werd nog even grimmig en wat meer fysiek omdat sommige spelers zich toch niet helemaal in konden houden en het met elkaar aan de stok kregen. Maar de combinatie nepstoer en kippenkracht maakte verder weinig indruk. Ondanks dat er ook nu weer onnodig veel vrije worpen gemist werden kwam de winst voor Orca’s niet meer in gevaar en gooiden ze het oprichtingsjaar + die ene minuut stilte bij elkaar en won Seacon Orca’s met 64-51.

  Scores:
  Johannes Visser 15
  Klaas Hoorn 15
  Seth Versteeg 13

  Weer winst! De derde op rij. Orca’s klimt langzaam weer een beetje en staat nu op de 7e plek. Nog voldoende groei- en klimmogelijkheden voor de Urkers dus wie weet waar dit gaat eindigen?

  Volgende week staat er weer een uitwedstrijd op het programma. Dan wordt een wedstrijd tegen de Windmills uit en in Zaandam gespeeld. Op vrijdag 9 februari staat die wedstrijd gepland, die zal beginnen om 21:15 uur. Weer een latertje dus maar daar draaien de mannen hun hand niet meer voor om. Voor nu is de weg naar boven ingeslagen en zal ook de ploeg uit Zaandam aan de zegekar gebonden moeten worden.