• Seacon Orca’s Heren 1 verslaat koploper Amsterdam

 • Afgelopen vrijdag stond er een heuse kraker op het programma, de nieuwe koploper kwam op bezoek in sporthal de Vlechttuinen. BV Amsterdam kwam ondanks de slechte weersomstandigheden toch veilig aan op de bult en het ondersneeuwen onderweg was wellicht al een voorteken voor de mannen uit de hoofdstad. De Urker selectie was compleet en fit, alleen Klaas Hakvoort moest toekijken vanwege zijn schorsing, maar hij zou dingen zien waarbij zijn D-fout in het niet zou vallen.

  De wedstrijd zelf begon goed! Orca’s had ondanks de gewonnen wedstrijd van vorige week tegen Amstelveen zichzelf voorgenomen om meer energie en beleving in de wedstrijden te leggen. Iets wat tegen Amsterdam zeker nodig was. Het eerste balcontact van Luka de Jong leverde meteen een fraaie driepunter op en Rick van Eerde maakte ook meteen twee snelle scores. De voorsprong was een feit. Maar het stopte nu niet. Geen vroege inkak-fase maar het tempo erin. Ook Niels ten Napel en Jelle Pasterkamp scoorden. De opwarmende Laurens van Loosen gooide zijn eerste vrije worpen erin Orca’s bouwde een voorsprong van 16-8 op. Maar er volgde nóg een powerminuut waarin Klaas Jan Scheffer, weer Rick, en Kevin (een driepunter) scoorden en Amsterdam moest een time out aanvragen om zichzelf te herpakken. De resterende minuut deden ze nog wat terug maar ze konden niks meer doen aan de keurige stand na het eerste kwart: 25-15.

  In het tweede kwart hield Orca’s de druk er goed op. Coach Bakker kon goed doorwisselen maar de steeds oprijzende K.D. Hakvoort werd weer teruggeduwd op zijn stoel. Hij mocht niet meedoen en zag hoe teamgenoot Van Loosen keurig werk stond af te leveren onder de buckets. Daarnaast rebounden Maap en Ten Napel de ene na de andere bal bij elkaar en was Orca’s dominanter dan de mannen in het North-Carolina lichtblauw. Tot grote frustratie van die mannen deed Orca’s weer eenzelfde run als in het eerste kwart. Een driepunter en fast break van zowel Laurens van Loosen als Klaas Hoorn deed Amsterdam besluiten om weer een time out in te duiken, het verschil was gegroeid naar 42-26. Amsterdam probeerde voor rust nog wat orde te creëren maar werd al snel wanhopig omdat ze vonden dat de scheidsrechters zich partijdig gedroegen. Beide mannen in het oranje gekleed zochten elkaar even op voor een klein overleg waarbij ze ook meteen het materiaal even inspecteerden. Iedereen van de leg. In de laatste paar minuten van de eerste helft zette Amsterdam nog even aan en kwam het iets dichterbij. In de slotseconden gaf Laus nog onbedoeld een assist met zijn edele delen waardoor Niels er nog een mooie score in kon leggen. Ruststand: 49-38.

  In de rust zijn de manschappen uit de hoofdstad waarschijnlijk wat steviger toegesproken dan ze lief is want er zat veel meer vuur in de spelers van de koploper. Maar het was misschien ook wel een beetje naar de kop gelopen want er werd een tandje agressiever gespeeld. Gelukkig was Luka de Jong weer beschikbaar om een driepunter weg te werken en bleef de Urker flow dus ook goed. Direct daarna werd er een technische fout gepakt door Amsterdam. De eerste van vele. De ruwe woorden en het handtastelijke verdedigen hielp ze daar niet bij. De frustratie dat ze maar niet langs de Orca’s kwamen was duidelijk zichtbaar. Dat uitte zich op de Urker spelers en op de scheidsrechters. Na een paar mooie scores van Rick en Laurens werd Rick uit de lucht gegrepen bij een volgende actie wat dan weer een onsportieve fout opleverde. Nóg meer frustratie en gescheld aan Amsterdamse kant. Orca’s ging ondertussen gestaag door met een voorsprong opbouwen. Toch herpakte Amsterdam zich op een of andere manier en gooide er een paar driepunters en vrije worpen en de voorsprong slonk van 15 naar 6 punten. Er werd nog een technische fout uitgedeeld en Laurens gooide er weer een puntje bij. Stand na drie kwarten: 60-55.

  Voor de verandering opende Luka de Jong weer eens een kwart met een driepunter. Het gaf Orca’s weer iets meer lucht. Amsterdam bleef worstelen met zichzelf en kon op de een of andere manier niet stoppen met praten. Dat leverde weer eens een Technische fout op. Nu begon het ook het spel te beïnvloeden. Allemaal stoere-praat-mannetjes en het woord ‘wat’ werd uitgeroepen tot woord van de avond. Iedereen met een Amsterdam-hartje was aan het praten en niet altijd het meest vriendelijke. Uitdagende applausjes naar de scheidsrechters resulteerde zelfs in drietal Technische fouten achter elkaar waarbij de eerste speler van Amsterdam moest vertrekken. Jammer voor hem, hij speelde een prima wedstrijd. Na een paar vrije worpen van Laurens en een knappe score in de drukke bucket van Luka de Jong werd het spel weer stilgelegd omdat BV Amsterdam zich niet stil kon houden. Misschien wel te verwachten: een Technische fout, telt u mee? Ondertussen had Orca’s de voorsprong weer opgeschroefd naar 10 punten (79-69) en leek de wedstrijd gespeeld. Bij team Amsterdam werd ondertussen ook de volgende speler weggestuurd en waren de scheidsrechters ook maar gestopt om overal op te reageren en te fluiten. Zelfs Klaas Hoorn werd gedwongen om naar vage trashtalk te luisteren maar wist zijn tegenstander het zwijgen op te leggen met een domme woordgrap. Paniek in die knul zijn ogen en hup: een Technische fout. Lachende Laurens schraapte zo makkelijk zijn season-high bij elkaar. Het hadden ook 56 punten kunnen zijn, maar niet alle vrije worpen vielen erin. Orca’s en BV Amsterdam vochten zichzelf naar de eindstreep en het ging niet zonder slag of stoot maar de punten bleven op Urk. Amsterdam vergat voldoende te basketballen en moest een nederlaag slikken en wellicht ligt een mogelijk kampioenschap ook nog ergens in een Urker prullenbak.

  De scores kwamen op naam van:

  Laurens van Loosen 30
  Rick van Eerde 18
  Luka de Jong 11
  BriTTT 9 x een T op de tablet gescoord

  Volendam, die met veel pijn en moeite pas na een verlenging van Orca’s wist te winnen in sporthal De Vlechttuinen zag de kansen op een kampioenschap weer toenemen en reageerde op een sociale media post: ‘Stelletje eindbazen op de foto’. Dank. Niet dat we iemand anders dan onszelf een kampioenschap gunnen maar een stuk respect wordt altijd gewaardeerd. Om toch in de Amsterdamse sferen te blijven, volgende week weer een roadtrip naar de hoofdstad. U.S. is dan de tegenstander. Dit is de ploeg die de 4-jaar-ongeslagen-thuis-streak heeft verbroken. Vrij onnodig verloor Orca’s van deze ploeg en heeft dus nu alle reden om iets recht te zetten. Met de energie en flow zoals Orca’s nu speelt moeten ook daar punten opgehaald worden. U.S. heeft ook 18 punten dus een winstpartij voor Orca’s zou wellicht weer een stap omhoog kunnen betekenen. Sterker nog, de huidige nummer 3 staat op 20 punten, die heeft Orca’s dus nog ‘gewoon’ in het vizier. Al met al nog genoeg te genieten de komende weken. De uitwedstrijd tegen U.S. begint om 13:00 uur.