• Seacon Orca’s Heren 1: weer net niet

 • In de weken waarin we werden herinnerd waar het écht om gaat was de harde realiteit dat de wereld ‘gewoon’ doordraait. Daar waar het voor sommigen onverklaarbaar stopt gaan de dagelijkse beslommeringen gewoon verder. Zo ook de wedstrijd van Seacon Orca’s Heren 1 tegen MBCA uit Amstelveen. De ploeg uit de gelijknamige stad kwam afgelopen vrijdag naar Urk toe voor een pot basketbal. De ploeg van coach Langman zou de klus zonder Klaas Hakvoort moeten klaren.

  Vanaf het begin was het duidelijk dat ook deze ontmoeting weer van gelijkwaardig niveau was. Beide ploegen gingen gelijk op. Johannes Visser streepte al zijn vakjes aan op de bingokaart. Eerst een driepunter, toen een veldscore en daarna een vrije worp. De 11-5 voorsprong was een feit. Orca’s liep nog iets verder uit door vrije worpen van Rick van Eerde en een sterke score van Jan Hakvoort maar werd vervolgens binnen een minuut weer achterhaald door MBCA. Tussenstand na het eerste kwart: 19-18.

  In het tweede kwart kwam Amstelveen eerst rap langszij om vervolgens door te stoten naar een voorsprong van vijf punten. Een driepunter van Luka de Jong gaf nog enige lucht maar verder was Orca’s aanvallend niet erg sterk. Het pakte wel her en der wat puntjes maar het miste de overtuiging. Het was, om het nog zacht uit te drukken, allemaal slappe hap. Met een achterstand van 6 punten werd er gerust: 34-40.

  Coach Langman was ontevreden en wilde het liefst zijn bordje kapot gooien op de tegels in de kleedkamer. Het was dat hij geen extra bordje had, maar de boodschap was duidelijk. Weer-net-niet! Hij liet duidelijk merken dat de ploeg te soft was en harder moest gaan spelen.

  Orca’s begon het derde kwart sterk met meteen een driepunter en twee fast breaks. Ook verdedigend zat het nu beter dicht en zaten de Urkers er wat feller bovenop. Johannes Visser maakte een aantal belangrijke scores en met een volgende driepunter van Orca’s pakten ze de voorsprong weer (48-47). Amstelveen deed weer even wat terug maar een driepunter van Seth Versteeg en wederom sterke acties én vrije worpen van Jan Hakvoort zetten, onder luid gejuich van een dame in een rode broek, de voorsprong voor Orca’s op de borden na drie kwarten: 62-58.

  Nu vasthouden, uitbreiden en binnenslepen was de gedachte. De uitvoering echter was van een ander kaliber. MBCA bleef er in geloven en sloop dichterbij. Orca’s nam geen verantwoording en het leek wel alsof men niet voor elkaar wilde werken. Aanvallend en verdedigend zat de ploeg wat aan te rommelen en was er weinig souplesse te ontdekken. Een paar keer knipperen en Amstelveen stond op een 71-78 voorsprong. Een Urker driepunter gaf nog wat hoop maar in de laatste minuut lukte het Orca’s niet om nog wat te forceren. Enigszins gematigd was het actief deelnemer van een verliespartij tegen een ploeg waar prima punten tegen te pakken waren. Orca’s gaf het zelf weg en verloor met 77-82 van MBCA Amstelveen.

  De scores van deze snel te vergeten avond kwamen op naam van:

  Johannes Visser 25
  Klaas Hoorn 22

  Hoe nu verder? Tja, alles draait gewoon door. Ook het basketbalschema. Er is weinig tijd om uit te huilen want na een paar keer trainen staat ‘gewoon’ weer een wedstrijd op de planning. Zaterdag 18 november gaan de mannen opnieuw naar Amsterdam. Deze keer is BV Amsterdam de tegenstander. Om 18:00 uur moet Orca’s daar bewijzen in staat te zijn om te kunnen winnen van, op papier, een mindere tegenstander.