• Seacon Orca’s Heren 1 wint spannende laatste competitiewedstrijd

 • Daar was ie dan al, de laatste wedstrijd van het seizoen. Quick Lions Heren 1 uit Bussum was de tegenstander. Uit werd in december verloren met 67-57 dus er moest nog wel wat rechtgezet worden. Seacon Orca’s Heren 1 was de eerste ploeg die alle 22 wedstrijden speelde van de competitie en is daarmee toch nog eerste geëindigd, als dat al een categorie zou zijn. Zo is er altijd wel wat positiefs te melden. Er was nog meer positief, en dat was Niels ten Napel. Maar helaas betekende die versie van positief nu wel dat hij niet aanwezig kon zijn. Verder had vertrekkend coach in zijn laatste wedstrijd als coach van Heren 1 beschikking over de voltallige selectie.

  Het team wilde dat graag belonen met een winst, ook mooi voor Laurens van Loosen die zijn laatste wedstrijd speelde. Hij speelde al 3 seizoenen lang met de gedachte en verkondigde dit ook aan iedereen en alles om zich heen maar merkte toch dat niemand daar echt op zat te wachten noch zich druk om maakte. Toen plotseling Maap (a.k.a. Klaas Jan Scheffer) afgelopen week meedeelde te stoppen was de schok wel groot. De melding kwam er ook wat bibberig uit en het laatste woord is daar nog niet over gezegd, iedereen mag/moet hem actief blijven benaderen om hem even goed wakker te schudden. Contactgegevens kunnen opgevraagd worden bij alle andere spelers.

  Goed, dan de wedstrijd. Die begon wat moeizaam. Ondanks twee ultra snelle acties van Rick van Eerde kwamen de gasten uit Bussum hier ook om punten te pakken. Vrij soepel verdween de ene na de andere bal door de ring. Aan Urker kant kwam alle dreiging nog steeds van Rick die nu zelfs een driepunter raak gooide plus een bonus (8-10). Maar dat deed de gasten niet zoveel. Ze bleven scoren en met 8-17 vroeg coach Bakker een time out aan. Even een reset deed de Urkers goed want nu gingen meer spelers zich met het scoren bemoeien. Het gat groeide niet meer maar nog steeds hielden de Quick Lions de Orca’s in bedwang. Stand na het eerste kwart: 19-28.

  Het tweede kwart begon met twee driepunters, voor de gasten. De schutters kregen iets te veel ruimte en als ze inside kwamen dan wisten ze ook menige score te maken. Verdedigend kon Orca’s dus wel wat sturing gebruiken. Maar goed, die stuurder lag ergens thuis vastgekluisterd. De Urkers moesten het zelf en alternatief oplossen. Aanvallend werd er door Orca’s ook teveel gemist. Een niet al te fitte Klaas Hakvoort kon niet al zijn krachten gebruiken en zo waren er nog wel een reden of 5 te noemen. Inmiddels had Quick Lions de grootste voorsprong te pakken, van 14 punten (25-39). Toch wist Orca’s weer nieuwe energie te vinden en kwam het met vrije worpen van Hakvoort, een baseline jumper van Ruben Visser en een paar fast break scores van Klaas Hoorn weer zeer goed terug. Een 12-3 Orca’s run kreeg ook het publiek weer enthousiast (37-42). Ook Klaas Jan Scheffer begon zich met het scoren te bemoeien en met zijn acties bleef het verschil zo rond de vijf punten. Een vrije worp van Kevin de Boer bepaalde de ruststand op 47-52.

  Een goede fase aan het eind van het tweede kwart hielp Orca’s dus weer volledig in de wedstrijd. De eerste score van de tweede helft was van Jelle Pasterkamp waarmee hij het verschil tot 3 terugbracht, de kleinste marge tot nog toe. Daarna kantelde de wedstrijd helaas weer in het voordeel van de gasten die zichzelf eindelijk leken te herpakken. Het begon met een onsportieve fout van Van Loosen die nog wel even haarfijn aan de scheids uitlegde wat hij gedaan zou hebben als hij écht voor een U-fout zou gaan. Hoe dan ook, Quick Lions maakte in 2 minuten een 10-0 run (51-62). Maar, basketbal is een spel van runs dus Orca’s liet het er niet bij zitten en ging opnieuw aan de slag. Aanvallend werden alle scorende opties goed benut en werden de pogingen ook verzilverd. Verdedigend stond Orca’s goed op de benen en werden de schutters uit Bussum alle ruimte ontnomen door onder andere Luka de Jong. Met vier rake vrije worpen kwam Orca’s weer helemaal terug met een 10-1 run (61-63). Time out. Er zat veel energie in dit kwart, en veel runs. Uit de time out kwam Quick Lions met een run op de proppen om een voorsprong van 10 punten te nemen (63-71). Met nog een minuut op de klok gaf Orca’s nóg een keer gas en wederom succesvol. Rick van Eerde bestormde de bucket sterk, en met succes. Een brutale driepunter van versgeknipte Ruben Visser was de aansluiting waarna Rick in de buzzer een driepunter gooide en de voorsprong van Orca’s op het bord zette na drie kwarten: 73-71.

  Uitbouwen en binnenslepen hoorde je iedereen denken. Het werd een spannend slot waarbij de marge klein was en bleef en de ploegen om en om wisten te scoren. Het verschil bleef steeds rond de drie punten. Een mooie ‘and one’ actie van Van Loosen zorgde ook voor het uitvallen van de eerste tegenstander met vijf fouten. Toch wist een andere speler er ook een driepunter in te gooien (81-80) en was het ongekend spannend. Met 83-82 kregen Klaas Hakvoort en Rick van Eerde zes vrije worpen (verdeeld in drie sessies, dat wel) maar wisten ze er helaas maar één te raken waardoor de deur open bleef staan. Die deur gooiden ze vervolgens samen met Luka de Jong in de verdediging keihard dicht waarna in de laatste seconden Klaas Hoorn de wedstrijd is het slot gooide met de laatste vrije worpen: 86-83!

  Een spannende, en aantrekkelijke wedstrijd die uiteindelijk nipt in het Urker voordeel beslist werd om het seizoen mee af te sluiten. Veel sterke fases waarbij steeds een achterstand werd omgebogen en uiteindelijk omgezet werd in een prima resultaat. Ondanks de 17 gemiste vrije worpen (werk aan de winkel op de pleintjes deze zomer) lukte het de Urkers om op meerdere vlakken belangrijk te zijn en als team deze prestatie neer te zetten.

  De scores werden keurig verdeeld.

  Rick van Eerde 19
  Laurens van Loosen 19
  Klaas Hoorn 17
  Klaas Hakvoort 16

  Dat was het dan voor het seizoen 2022/2023. Er zat gezien de spanning geen publiekswissel is voor Laurens van Loosen en Klaas Jan Scheffer maar afscheid nemen met een spannende wedstrijd is ook wat waard. Voor nu bedanken we ze, en uiteraard coach Jurie Bakker ook, voor alles wat ze dit en de afgelopen seizoen voor Seacon Orca’s Heren 1 hebben gedaan.
  Qua wedstrijden staat er de komende maanden niks officieels meer op het programma en zullen we competitieoneel in september weer terugkomen maar hou de socials goed in de gaten om op de hoogte te blijven.