• Seacon Orca’s Heren verliest nipt van koploper

 • Afgelopen vrijdag moesten de mannen van Seacon Orca’s Heren 1 de reis naar Amstelveen maken om het daar op te nemen tegen de koploper, MBCA Amstelveen. Op voorhand was al duidelijk dat het een pittige kluif zou worden: Klaas Hakvoort was in een ander land, Rick van Eerde’s vlucht was vertraagd, Kevin de Boer was nog steeds ziek en Ruben Visser kampte met een enkelblessure. Voor Urker begrippen een ernstig gehavende ploeg. Dus met 7 mannen, en Bas, naar Amstelveen.

  Verrassend genoeg startte Orca’s met een 0-8 run (ook al laat het sheet hier al wat anders zien…). Een driepunter van Luka de Jong gevolgd door een driepunter van Johannes Visser en een typische doorstapactie van Niels en bam, de toon was gezet. Amstelveen deed helaas wat terug maar de Urkers bleven aan de goede kant van de score. Na een tweede time out kwam de koploper de eerste klap toch te boven doordat de Urkers wat gaten in de verdediging lieten vallen. Jelle Pasterkamp zette dat weer recht vanaf de vrije worplijn en Niels ten Napel pakte een van zijn vele rebounds en stelde Jan Hakvoort in staat om nog snel de 20-20 op het bord te zetten aan het eind van het eerste kwart.

  Orca’s ging in het tweede kwart ‘gewoon’ verder. Ondanks het gemis van bepalende spelers als Klaas Hakvoort en Rick van Eerde wisten de Urkers zich goed te roeren in de bucket en van achter de driepuntslijn. Ze slopen zelfs weer naar een 24-30 voorsprong na een drietje van Seth ‘gangstertalk’ Versteeg. Het werd zelfs nog beter doordat Jan Hakvoort zich weer van zijn sterkste kant liet zien en de nodige scores in de bucket maakte. De krullerige knaap liet zich niet gek maken door het 2-meter-plus geweld en bleef die ring aanvallen. Hij hield het verschil op 6 punten (31-37) maar zag ook dat daarna Amstelveen zichzelf herpakte. De laatste twee minuten van de eerste helft maakte MBCA een stevige run en wist Orca’s even niet waar ze het zoeken moesten. Een 14-1 run zette een vervelende ruststand van 45-38 op de borden.

  In het derde kwart kwam Orca’s toch weer stevig terug. Een tweetal Urker driepunters werden genoteerd en inside werd hard gewerkt. Na weer een driepunter van Orca’s was de aansluiting een feit en stuurde coach Langman zijn ploeg ook aan om die aansluiting te grijpen. Steady Niels ten Napel en Vurige Seth Versteeg schoten het verschil naar 3 punten (56-53) maar MBCA hield stand en verdedigde een 56-54 voorsprong na het derde kwart.

  In het vierde kwart gooiden de Urkers alles in de strijd. Jan gooide zichzelf er zelfs in en liet zien voor niets of niemand bang te zijn. Hij hield zijn tegenstanders zo bezig dat ze hem alleen nog met onsportieve fouten konden afstoppen. Het spel bleef grimmig en er werd flink uitgedeeld aan beide kanten. De scheidsrechters hadden hun handen vol aan het geweld en zagen her en der ook nog wel wat acties over het hoofd / door de vingers wat de borstkastjes van menig speler deed groeien tegen die van een tegenstander aan. De wat-wat-wat-vraagstukken werden wel gesteld maar niet opgelost. Orca’s verloor de grip op het spel doordat het niet als collectief opereerde en Amstelveen juist wel. De voorsprong groeide wat coach Langman een time-out kostte. Nog één keer werden de paradijsvogels opgepept en probeerden ze uit alle macht de wedstrijd naar zich toe te trekken. Helaas, MBCA speelde de tijd goed uit en Orca’s de aanvallen die ze nog hadden juist niet. Hangen en wirgen en vervolgens niet goed om kunnen gaan met het geen fouten meekrijgen resulteerde in een net-niet-prestatie en werd het weer, precies als vorige keer in Amstelveen 75-71.

  Voor de oplettende lezer: de vorige keer in Amstelveen werd het 75-74, maar dat kwam omdat RvE een driepunter in/na de buzzer gooide waardoor het geen 71 maar 74 werd. Hoe dan ook, weer verlies, weer niet echt nodig en weer met een dramatisch percentage vrije worpen…

  De scores werden onderling wel mooi verdeeld:

  Jan Hakvoort 15
  Klaas Hoorn 14
  Johannes Visser 12
  Seth Versteeg 10

  Wederom snel door naar de volgende, afhandelen die hap. Volgende week staat de thuiswedstrijd tegen BV Amsterdam op het programma. Onlangs werd de (verplaatste) uitwedstrijd gespeeld en dramatisch verloren (67-59) en kan Seacon Orca’s Heren 1 dus nu wel weer een klein succesje gebruiken. BV Amsterdam staat (ook) boven de Urkers maar er zijn legio redenen om toch weer een succes te boeken dus de Urkers gaan weer aan de slag. De wedstrijd staat gepland op vrijdag 15 maart, om 21:00 uur in sporthal De Vlechttuinen. Steun is altijd gewenst en nodig, dus graag tot vrijdag!