• Seizoen 1977-1978

 • Orca`s wilde hogerop en met de "vreemden" Koos van Putten en Gerard Buimer speelde men weer eerste divisie. Na de bouw van het nieuwe MAVO-complex kreeg Orca`s in 1977 zelfs een eigen thuishaven: sportzaal De Waaiershoek. Tegen die tijd kwamen de eerste Amerikaanse spelers de Nederlandse competities verrijken en toen Orca`s de mogelijkheid kreeg om Russel Chapman over te nemen van Arke Reizen uit Enschede, aarzelde men geen seconde. Een boeiende basketball-dynastie was begonnen.

  Selectie: Gerard Buimer, Albert Koffeman, Jan Korf, Jan Verhoeff, Jurie v/d Berg, Fred van Urk, Albert Hakvoort, Russel Chapman.
  Niveau : Eerste Divisie A
  Eindrangschikking : 8e

  Gedurende het seizoen komt Russel Capman de spelersgroep versterken. Na een stroeve aanloopperiode lijkt Orca`s met de Amerikaan erbij niet meer te kunnen verliezen. De grote vraag is of Orca`s de sympathieke atleet kan behouden. De eerste botsing tussen ambities en mogelijkheden is een feit.

  Stimulerende jaarvergadering.
  In welk jaar voor het laatst een ledenvergadering was gehouden wist eigenlijk niemand. Wie Hans van Renen -al twee jaar voorzitter van Orca`s- eigenlijk was kon ook nauwelijks iemand vertellen. Daarom werd Joop van Eck verkozen tot nieuwe voorzitter van Orca`s. Als overige leden van het bestuur werden gekozen: Jeltje Pruiksma (secretaresse), Cor Roskam (penningmeester), Anne Groothuis (wedstrijdsecretaris), Alie Kaptijn (voorzitster technische commissie) en Dirk Korf (voorzitter jeugdcommissie). Er werd besloten dat Russell Chapman behouden moest worden voor de vereniging, niet in het minst omdat Russell bijna alle teams trainde. De 50 aanwezige leden spraken hun vertrouwen uit in het bestuur en rekenden op een voortzetting van de positieve lijn.

  En inderdaad, Orca`s begon uitstekend aan het nieuwe seizoen. In een volle Waaiershoek werd POKAI volledig weggespeeld door het ontketende Urker team. De driftig scorende Fred van Urk en de met een bijzonder schot uitgeruste Jan Verhoeff zorgden ervoor dat de Groningse Surinamers niet in de wedstrijd kwamen. Russell Chapman stal natuurlijk weer de show maar ook de debutanten Riekelt van Urk en Ad van Oosterhout speelden lekker mee. Orca`s won de wedstrijd met 105-68.

  Albert Koffeman moet wegens studieverplichtingen het team verlaten.

 • Russel Chapman "in the air" namens Orca`s

 • Eindstand

  #TeamPunten
  1. Frisol 26-48
  2. Hertogballers 26-42
  3. Boetiek Waterloo 26-40
  4. Celeritas 26-36
  5. BC Markt 26-32
  6. Van Toor Fashion 26-26
  7. Cangaroes 26-26
  8. Orca`s 26-24
  9. BV Zaandam 26-24
  10.US Amsterdam 26-22
  11.BV Groningen 26-14
  12.JRC Boxtel 26-12
  13.DED 26-04