• Seizoen 1979-1980

 • De Amerikanen-carrousel komt goed op gang op Urk nadat Russel Chapman een zware knieblessure heeft opgelopen. Eerst komt Brewer Gray. Een zeer sympathieke Amerikaan, afkomstig van de gerenommeerde Ohio Universiteit. Gray komt met de gedachte naar Nederland dat hij gaat spelen voor een Europese topclub. Hij is geschokt als hij erachter komt dat hij gaat spelen voor een club uit een klein dorpje dat slechts twee keer per week traint. Bovendien speelde Gray als een small forward, en was hij een echte teamspeler met goede verdedigende kwaliteiten en niet de sterke scorende center die Orca`s graag wilde. Gray snakte naar McDonalds, city-life, kortom back to the States. Brewer Gray was de eerste Amerikaan op Urk die in aanraking kwam met het fenomeen culture shock. So Welcome Larry Slappy. Dit begaafde doch wat ego?stische ingestelde jongmens kan echter het tij ook niet meer keren bij de Urker club, waar steeds meer kleine probleempjes om de hoek komen kijken. In de wedstrijd Cangeroes-Orca`s op 15 december 1979 deelt Slappy een forse tik uit aan een tegenstander. Gevolg: diskwalificerende fout en 4 wedstrijden schorsing. Russell Chapman geeft aan weer te kunnen spelen, maar haakt op het laatste moment toch af. Orca`s contracteerde daarom Keith Yizar, afkomstig van eerste divisieclub Mosquito`s.

 • Niveau : Eerste Divisie
  Positie : 7e
  Selectie : Russel Chapman, Albert Hakvoort, Jan Korf, Fred van Urk, Jurie v/d Berg, Riekelt van Urk, Piet de Boer, Jan Verhoeff, Ad van Oosterhout, Jaap Scheffer(junior),Brewer Gray, Larry Slappy en Kieth Yzer.
  Coach : Piet Brouwer

 • In Het Urkerland verschijnt een welhaast profetisch artikel na de jammerlijk verloren gegane thuiswedstrijd tegen Noordkop, getiteld : Orca`s, uithuilen en opnieuw beginnen of gewoon jezelf blijven? De krant stelt dat basketball een kostelijke sport is, maar dat het streven naar de top en het betalen van spelers ongetwijfeld ten koste zal gaan van de spelvreugde. Hoe waar die woorden waren, kunnen we nu pas vaststellen. Orca`s had last van groeistuipen. Aldus werden Brewer Gray en Larry Slappy bedankt voor de bewezen diensten, werd Kieth Yzer overgenomen van Mosquito`s, waarna tenslotte Russel Chapman weer terugkeerde vanuit de Verenigde Staten. De 4e Amerikaan binnen een half jaar.

 • Demonstratiewedstrijd Ceres-Orca`s

  Op 19 april 1980 speelt Orca`s in een uitpuilende Bosbadhal tegen een versterkt Ceres een demonstratiewedstrijd. Gastspelers bij Ceres zijn Hank Smith van Delta Lloyd en niemand minder dan David Moore van B.V. Amstelveen. Mede door de financiele steun van sponsor Optonica, een Hi-Fi bedrijf uit Roelofarendsveen, kan de spectaculaire Moore, op dat moment een topspeler in de Nederlandse competitie, voor het volgende seizoen door Orca`s worden vastgelegd. Orca`s wint het duel met Ceres overigens met 111-105.