• Seizoen 1981-1982

 • Een uniek en veelbewogen jaar in de historie van B.V. Orca`s. Verenigingsman en coach van het eerste uur Piet Brouwer haakte, mede door een slepende knieblessure, af en Orca`s zat zonder coach. Het stichtingsbestuur vond in Rupport Clemens een waardig vervanger. Clemens was doctorandus in de onderwijskunde en dat was terug te vinden in zijn benadering van het spelletje basketbal. Russel Chapman was nog steeds geblesseerd, tevens was vanaf dit seizoen de 1-Amerikaan regel van kracht, dus Chapman was niet speelgerechtigd. Het siert de Urker club dat Chapman gewoon kon blijven werken aan zijn herstel en niet werd teruggestuurd naar de States. Jurie van den Berg stapt uit de eerste selectie, voor hem komt de exotische verassing Glenn Omanette. Bovendien weet het bestuur een sponsor binnen te halen. Kuipers Kantoorefficiency uit Zwolle tekent een contract voor 3 seizoenen en bezorgt Orca`s daarmee een financieel gezien rooskleurige toekomst.

 • Niveau : Eerste Divisie
  Positie : 1, kampioen 1e Divisie A
  Selectie : Jan Korf, Fred van Urk, Albert Hakvoort, Cees Hakvoort, Glenn Omanette, Jaap Scheffer, Dirk Koffeman, Riekelt van Urk, Piet de Boer, David Moore en Russel Chapman.
  Coach : Drs. Rupport Clemens 

  Een korte recap:

  7/11: Orca`s start de competitie voortvarend. Na 8 overwinningen op rij volgt tegen AMVJ het eerste verlies : 84-69.
  28/11: Na een jaar blessureleed speelt Russel Chapman weer mee tegen Cangeroes. Hij kon meedoen omdat David Moore zijn enkelbanden had verrekt. Orca`s wint : 86-83. Chapman wordt vervolgens uitgeleent aan de Leiden Trotters. Russel traint ook mee met Parker Leiden onder leiding van Ton Boot en krijgt zodoende zijn topvorm weer terug.
  20/3: In een fantastische wedstrijd tegen datzelfde Leiden Trotters wordt Orca`s kampioen door de Leidenaren met 121-103 te verslaan.
  7/4: Orca`s speelt opnieuw play-off wedstrijden om promotie naar de ere-divisie af te dwingen. Maar het noodlot slaat toe: coach Clemens is door ziekte uitgeschakeld. Het vleugellamme Orca`s wint nog de thriller tegen Coveco uit Weert, maar ditmaal is het Rotterdam-Zuid dat Orca`s een promotie naar de ere-divisie ontneemt. De weer teruggehaalde coach Piet Brouwer kan tenslotte in de beslissende uitwedstrijd tegen Coveco het team ook niet redden. RZ en Coveco door, Orca`s blijft met lege handen achter. Gerrit Jerusalem roept namens de supportersvereniging van Orca's het gemeentebestuur op om een nieuwe sporthal te bouwen. Zaalvoetballers, volleyballers en straks ook de basketballers moeten van Urk af om hun sport te kunnen beoefenen en dat kan toch niet de bedoeling zijn! Stiekem kijkt Orca's al naar de eredivisie, waar Nashua Den Bosch zich opnieuw naar het landskampioenschap toestuitert. Kees Akerboom speelt zijn beste jaar ooit en had met James Lister en Buff Kirkland natuurlijk een sublieme supporting-act. Mitch Plaat speelt nog bij Parker Leiden, op dat moment het PSV van het basketbal, en komt net tekort. Dave Downey van Rotterdam Zuid was de topschutter en maakte 31,5 ppw. Mike Schulz van NND pakte de meeste terugkaatsers met 13,5 rpw.