• Spelregelbewijs

 • Ben je ouder dan 14 jaar? Speel je wedstrijden bij je vereniging? En heb je nog geen scheidsrechter diploma? Dan behoor je tot de doelgroep die het spelregelbewijs moet halen! Als je de spelregels beheerst, is dat leuk voor jezelf, de scheidsrechter én je hele team! Want het spel verloopt sportiever, en jij en je teamgenoten maken ook nog eens meer kans om te winnen als je weet waar de spelregels over gaan. Een spelregelbewijs maakt spelers en speelsters van jongs af aan vertrouwd met de regels en geeft meer inzicht in, én begrip voor,  beslissingen van de scheidsrechter. Daarnaast zorgt het kennen van de regels voor sportiever spel, waarbij het juist toepassen van de regels ook nog eens zorgt dat je als team meer kans maakt om te winnen. Het spelregelbewijs is verplicht voor spelers vanaf 14 jaar.

 • Inloggen

  Ga naar basketballmasterz.nl

  Binnen Basketball Masterz moet je inloggen met je Sportlink account. Het Sportlink account is het account waarmee je ook inlogt in de basketball.nl app.

  Let op: Log altijd in met het e-mailadres dat bekend is bij de vereniging. Het Sportlink account is namelijk gekoppeld aan het e-mail adres. Voor jeugdige spelers kan dit betekenen dat dit het e-mailadres van de ouders is. De vereniging kan in Sportlink Club opzoeken welk e-mailadres dat is. Lukt het niet om in te loggen, neem dan contact op met de webmaster.

  Wanneer je bent ingelogd wordt een extra functie zichtbaar in het hoofdmenu: Cursussen. Hier kan het spelregelbewijs gehaald worden. Je kan er meteen mee aan de slag gaan, maar je mag ook eerst even oefenen, zoveel als je wilt.

 • Toets

  Het wordt vanaf nu nog leuker en makkelijker om je kennis van de basketbalspelregels te testen en te vergroten. Het platform www.basketballmasterz.nl, dat al sinds 2014 bestaat om spelers, coaches maar ook ouders en andere belangstellenden, te helpen met het beheersen van de spelregels, is daartoe een nieuw jasje gestoken.

  Basketball wordt nog leuker, als iedereen de regels kent. Dat onvoldoende spelregelkennis soms tot problemen leidt, is uit diverse (interne) onderzoeken gebleken. Landelijke en afdelingsscheidsrechters geven aan dat regelmatig discussies ontstaan, omdat spelers, coaches of toeschouwers een bepaalde spelregel niet kennen. Ook een onderzoek naar de grootste ergernissen in de sport laat zien dat een goede spelregelkennis belangrijk is bij het plezier in basketball.

  Aanpassingen in de Basketballmasterz

  De afgelopen maanden is hard gewerkt om het platform Basketballmasterz te upgraden. De spelregels worden nu nóg duidelijker uitgelegd, waarbij meer wordt gebruikt gemaakt van clips en instructievideo’s. De diverse spelsituaties zijn kort en bondig omschreven, zodat iedereen snel de regel kan lezen en begrijpen.

  Alle spelregelvragen zijn gescreend en waar nodig verbeterd. De vragen zijn nog toegankelijker gemaakt voor de jeugd, waarbij alleen dat wat voor deze doelgroep belangrijk is, wordt getest. Vragen over bijvoorbeeld de schotklok, reglementen of spelsituaties die zelden voorkomen, zijn verwijderd of aangepast.

  Ook de opzet van het testen is vernieuwd. Voorheen was er één testmogelijkheid, waarbij vijf levels moesten worden doorlopen, waarna een eindtoets volgde. De nieuwe opzet heeft vier levels en een eindtoets. De spelregelmodule bestaat daardoor nog maar uit vijftig vragen, in plaats van zeventig.

 • In onderstaand overzicht staan de normeringen:

  Level 1:
  5 van de 10 vragen goed

  Level 2:
  6 van de 10 vragen goed

  Level 3:
  7 van de 10 vragen goed

  Level 4:
  8 van de 10 vragen goed

  Level 5:
  9 van de 10 vragen goed