• The first ten years

 • Basketball vereniging Orca's werd opgericht op 2 augustus 1963.

  Uit de Stichting Gereformeerd Buurtwerk Urk ontstond een enthousiaste groep basketballers, die het verlangen hadden om ook in competitieverband hun krachten eens te kunnen meten.

  Als naam werd gekozen Orca's, deels om het visserij-gebonden karakter van Urk, deels om de unieke karaktereigenschappen van de Orca zelf, n.l. vechtlust en agressiviteit verbonden met een sterk familie-gevoel. Men speelde in het gym-lokaaltje aan de Noord op Urk met een paar geleende ballen uit Emmeloord. In het seizoen `65-`66 speelde Orca`s voor het eerst in competitieverband. Wedstrijdsecretaris Anne Groothuis schrijft zijn eerste berichtjes in het Urkerland: Op Urk wordt sinds enige tijd met veel enthousiasme gebasketbald. Aanstaande zaterdag 5 februari 1966 speelt Orca`s een wedstrijd tegen ODI.

 • In het seizoen `67-`68 wordt er in Emmeloord een scholenbasketbaltoernooi georganiseerd. De Urker MULO doet van zich spreken door dit toernooi met overtuiging te winnen. Aanvoerder van het Urker team is het Orca`s talent Jan Korf. 

  Het eerste succes voor Orca`s komt in het seizoen `68-`69. De Urker ploeg onder leiding van Eef Halewijn speelt in een competitie met tegenstanders als The Jokers, Kweekschool, ZAC, ODI en HTS. Met een een alleszeggende overwinning van 132-12 op het Lyceum wordt Orca`s ongeslagen kampioen van het district Ijsselstreek. In Emmeloord is het een drukte van jewelste als vele Orca`s supporters met toeters en spandoeken een feestje gaan bouwen. Er is sprake van een echte clubsfeer.

  Op 16 oktober 1970 is er reeds sprake van het OTO: Onderling Toernooi Orca`s.

  In Rayon A speelt Orca`s ondertussen mee voor een toppositie. Op 13 maart 1971 verpulverd Orca`s de ambities van Vlubbers 1 door te winnen met 75-41. Fred van Urk bezorgt de scorer kramp in zijn vingers: hij maakte die dag 43 punten.

  In datzelfde seizoen is ook dames 1 van Orca`s erg succesvol. Onder leiding van coach Jan Korf worden ze kampioen van de 1e klasse in het district ijsselstreek.

  In het seizoen 1972-1973 werd zelfs de eerste divisie bereikt,op dat moment de op 1 na hoogste divisie in Nederland, maar voor het nog redelijk onervaren Urker team bleek dat niveau weer iets te hoog gegrepen. Het eerste seizoen op niveau voor de Urker club was dus erg zwaar. Coach Piet Brouwer kan onder meer beschikken over Benny Gunnink, Koos van Putten, Hessel Heeringa, Meindert Hakvoort, Menno Hakvoort, Jan Korf, Fred van Urk en Albert Koffeman. 

  Op 17 maart 1973 speelt Orca`s een belangrijke wedstrijd tegen de Jugglers om de 3e plaats. Uiteindelijk word promotie naar de 1e divisie afgedwongen. De rangschikking van Orca`s geeft namelijk recht op inschrijving voor de eerste divisie.

  Secretaris A. Korten vermeld in het Urkerland op 17/08/1973 de volgende Wist U dat:

  -Orca`s een Urker basketballvereniging is?
  -Orca`s een trainer uit Amsterdam heeft? (Dhr. Eeman)
  -dit geld kost?
  -Orca`s een speciale rekening heeft voor het trainersfonds?
  -Ook u Orca`s kunt steunen?

  In het Urkerland van 24/08/1973 lezen we een dringende oproep van voorzitter C.J. Loosman:

  "Wie kent niet basketballvereniging Orca`s. Ik wil u wijzen op de uitstekend gekozen naam voor onze plaatselijke basketballvereniging. De Orca, waarvan aan de ingang van ons dorp een levensgrote afbeelding staat, is een razendsnelle roofvis. De naam Orca`s is dan ook symbolisch voor kracht, snelheid, wendbaarheid en inzicht. Stuk voor stuk factoren die het basketball tot een enorm aantrekkelijk kijkspel maken.

  Verder willen wij een beroep doen op uw vrijgevigheid. Op alle lezers die vinden dat sport op zich belangrijk is voor zowel lichaam als geest, zonder deze dingen te overdrijven. 

  Waarom dit beroep? De heren spelen op een ontzettend hoog spelniveau en dat kost veel geld: inschrijfgeld, trainerskosten enzovoorts. (Wat niet in de krant stond was dat door geldgebrek er op enig moment zelfs sprake was van een fusie met basketballvereniging Ceres uit Emmeloord!) Dus Urkers, steunt daarom de basketballvereniging onder het motto ORCA`S HOGEROP! Urkers die de naam van Urk HOOG willen houden, helpen ORCA`S HOGEROP!"

  Tijdens de feestweek bracht de aktie Fl 1800,- op. Freddie van Urk en Coby Korf waren de grote animators.