• Uitspook meteen een tik uitgedeeld door Schol Orca’s Heren 1

 • Afgelopen zaterdag stond voor Schol Orca’s Heren 1 de eerste uitwedstrijd op het programma. Leuk hoor, vorige wedstrijd thuis van de kampioen winnen maar misschien was deze wedstrijd wel veel belangrijker. Vorig seizoen hadden de Urkers nogal last van het ‘uit-spook’ en werd er ook dramatische wijze verloren van de tegenstander van deze avond: BV Wyba Heren 2. Een gevreesde ploeg uit Wijchen en er was nog meer reden voor paniek: Orca’s mistte maar liefst 5 vaste waarden! Klaas Hakvoort zat vast aan de Amalfi kust, naar Klaas Jan Scheffer loopt een onderzoek, dus die houdt zich schuil, Klaas-Willem Hoorn had zorgwerkelijke verplichtingen en Rick van Eerde en Jelle Pasterkamp waren semi ceremoniemeesters op een bruiloft waar met geen enkele smoes onderuit gekomen kon worden. Gelukkig kon coach Jurie Bakker een beroep doen op liefhebber Arjan Langman en trok zelfs assistent-trainer Edwin van Schaik zijn tenue aan. Dat resulteerde in een selectie van 2 mannen en 5 jongens.

  Orca’s zette vanwege de personele gebreken een zoneverdediging neer om vanuit die positie de verdediging om te zetten in een aanval. Niet typisch Orca’s om lui in een zone te gaan staan maar het was nu even niet anders. Het pakte wel verrassend goed uit. Orca’s hield controle in de eigen bucket en wist Binky (later meer) goed te stoppen. Na een 1-0 achterstand gooide Klaas Hoorn er een eerste driepunter in en de voorsprong was een feit. Vervolgens gooiden Kevin de Boer, Niels ten Napel en Edwin van Schaik er nog een score overheen en de 1-8 run was gemaakt. Een fijne start dus. In de verdediging was het voornamelijk weer Laurens ‘losse benen’ van Loosen die prima werk leverde door menig aanval van Wyba onschadelijk te maken. Een lelijke driepunter, via bord, van de thuisploeg zette de tussenstand op 10-16. Met nog één seconde gaan gooide Bizarjan Langman vanaf de middenlijn (naar het schijnt met de ogen dicht) een nog lelijkere driepunter raak en hup, tussenstand na het eerste kwart: 10-19.

  Mooi detail van het eerste kwart: iedere speler aan Urker kant maakte 2 of meer punten en zo werkte het smalle collectief dus goed samen in de sporthal waar alle kleedkamers om onduidelijke redenen gesloten waren. Maar goed, het tweede kwart was inmiddels aangebroken. Wederom was het Laurens ‘klein baardje’ van Loosen die hard aan het werk was de directe tegenstander fout na fout aan wist te smeren. Hij was zelfs een keer op de break te vinden, met open lay up als resultaat. Ook snelle Luka de Jong spinde zijn tegenstander helemaal gek op de baseline en wist menig puntje mee te pakken. Er werd niet bijzonder veel gescoord door beide ploegen maar Orca’s behield het initiatief en de voorsprong en ging rusten met een tussenstand van 24-33.

  In het derde kwart ging het vorig seizoen jammerlijk mis voor Orca’s dus de groene mannetjes waren gewaarschuwd, en voorbereid! Orca’s liet zich niet gek maken en Wyba kon geen score maken. Eerlijke verdeling. De tijd was in het voordeel voor Orca’s en het verschil bleef steeds steken rond de 10 punten. Er kwam aanvallend wat meer ruimte doordat de snellere mannen van Orca’s wat steviger verdedigd werden. Dat gaf meer ruimte aan de bucketmonsters die dan een goede inside actie konden maken en eventueel weer uitpassen voor een schot of een open lay up aan de weakside. Het werkte prima en de Urkers genoten. Het vaste spelletje wat op een sterk uitziende speler (door zijn teamgenoten aangesproken met ‘Binky’) werd afgestemd werd met name door Niels ten Napel steeds goed afgestopt. Met wederom een drietje in de laatste seconden, deze keer van Wyba, stond er na drie kwarten 40-49 op het scorebord. Nog steeds in het voordeel van Orca’s.

  Inmiddels was er wat extra publiek opgetrommeld uit Wijchen en verzamelden zich daar weer de brullers en schreeuwers, inclusief trommel, op de tribunes in het vierde kwart. Ze hielpen zowaar de thuisploeg weer in de wedstrijd. Toch gek dat je beter presteert als er vage kreten naar je worden geroepen. Langzaam maar zeker kropen de Wyba’ers dichterbij en het dwong zelfs het solide groene squad tot een aantal noodschoten met balverlies als gevolg. Het verschil liep terug naar 4 punten maar gelukkig kon Orca’s nu beter met de druk en het tijdsvoordeel omgaan en was wat extra ervaring binnen de ploeg nu een prettige factor. Wyba had ook foutenlast dus moest af en toe wat forceren en dat resulteerde tot vrije worpen. Na een misser aan Urker kant was er miscommunicatie tussen twee reboundende Wyba boys waar Kevin de Boer nuttig gebruik van maakte. Hij pikte de bal op uit de lucht en, voor safety met rechts, werkte de bal door de ring. Klaas Hoorn gooide vervolgens de wedstrijd in het slot met twee vrije worpen in de laatste twee seconden. Een gat van 7 punten was niet meer te dichten in de laatste 15 seconden en kon Orca’s zelfs nog de wedstrijd gecontroleerd uit dribbelen.

  Wederom een zoektocht naar een beschikbare kleedruimte die uiteindelijk op de bovenverdieping werd gevonden. Voorafgaand aan de wedstrijd was alles afgesloten waardoor Orca’s zich in een trainingszaal in het donker heeft omgekleed. Zoals inmiddels wel is gebleken: geen enkel probleem voor de Urkers.

  Een prima prestatie van een toch wel uitgedunde selectie van Schol Orca’s Heren 1 die hiermee een mooie stap zetten naar de koppositie. Momenteel staan ze gedeeld eerste met twee ploegen die de komende twee weken op het programma / menu staan van de hongerige Orca’s.

  De scores kwamen op deze geslaagde avond op naam van:

  Klaas Hoorn 22
  Laurens ‘af en toe een gaap’ van Loosen 10
  Edwin van Schaik 10

  Volgende wedstrijd: Trajanum MSE 2 thuis. Aanstaande vrijdag, 25 september, om 20:00 uur komen de roodgekleurde studenten uit Nijmegen op bezoek in de onneembare vesting: Sporthal de Vlechttuinen. Vorig seizoen waren deze knapen ook al aanwezig in de competitie en werden ze thuis netjes aan de kant gezet terwijl er uit met 1 punt werd verloren. Als de Urkers er nog aan denken worden ze weer woest en voelt het nog steeds dat er wat recht gezet moet worden. Zorg dat je deze wedstrijd ook niet mist!