• Wieken Seacon Orca’s Heren 1 draaien harder dan The Windmills

 • ‘Zullen we een half uurtje later beginnen?’ Dat was de vraag die Orca’s kreeg voor wat betreft de wedstrijd van afgelopen zaterdag. ‘Dan kunnen onze sterspelers ook aanwezig zijn.’ Geen probleem voor de mannen van coach Arjan Langman. De Urkers waren voltallig en weer helemaal klaar voor een volgende kraker in het eigen stadion. Coach L. had zelfs een gedeelte van zijn familie meegenomen die er een aantal scoutende taken op na zouden houden.

  The Windmills uit, verrassend, Zaandam was een onbekende ploeg in de competitie en Orca’s wist dus niet zo goed wat ze moesten verwachten. De ploeg stond op een vierde plek en Orca’s op nummer zes maar ze wilden graag een paar slagen op de ranglijst maken.

  De eerste score was voor de gasten die daarmee gelijk een stevige 0-2 voorsprong pakten. Dat was vervolgens ook meteen weer klaar want Klaas Hakvoort legde er een knappe score en na twee vrije worpen was de voorsprong geboren. The Windmills probeerden het nog wel en maakten zelfs nog een paar scores maar konden het tempo van Orca’s niet bijhouden. De gasten waren op de heenreis net over de brug al verschoten van extreme windmolens die rondom Urk geplant zijn en concludeerden dat de gastheer van deze wedstrijd wel erg ver ging met voorbereiding en intimidatie. De Urkers lieten de Zaandammers nog tot 7 punten komen maar hielden daarna de zaak goed dicht. Met nog een zweefscore van Bas de Heus werd het eerste kwart afgesloten met een tussenstand van 17-7.

  Dat had al wel veel hoger kunnen en moeten zijn maar Orca’s moest nog wat beter in het ritme komen. Dat leek te lukken in het tweede kwart. Met twee snelle scores van Seth Versteeg en Rick van Eerde ging Orca’s door waar het gebleven was. Verdedigend kwamen de Zaandammers ook niet ver omdat ze dan eerst langs de wieken van Niels ten Napel moesten en laat die nou krek best goed kunnen verdedigen. Waarom hij steeds zo overdreven knipoogde naar vriendinlief op de tribune blijft een raadsel. Wilde hij misschien de tegenstanders overtuigen dat er bij hem écht niets te halen viel? Ondertussen was het Ruben Visser die met een noodschot, vanwege de shotklok, de meest pure driepunter van het seizoen schoot. Via het plafond kaarsrecht naar beneden, raak. Dat motiveerde dan ook weer Luka de Jong die er drie driepunters inschoot met het allergrootste gemak. De druk en aanvalslust van Orca’s was groot en pas aan het eind van het tweede kwart kwam er wat ruimte voor de mannen uit Zaandam die er nog wat punten bij maakten. Maar het zette geen zoden aan de dijk want de voorsprong was daar: 43-16 ruststand.

  Iedereen die dacht dat het lachen geblazen was in de kleedkamer in de rust kwam bedrogen uit want coach Langman had nog genoeg opgeschreven (althans, geprobeerd met een lege stift) op zijn bordje. Verbeterpunten genoeg nog voor de tweede helft.

  Die tweede helft begon wel heel beroerd. Orca’s wist niet te scoren en maakte slechte schotkeuzes. Het lukte niet om een fatsoenlijke aanval op te zetten. The Windmills daarentegen leken er opeens weer in te gaan geloven want er werd een 0-8 run gemaakt. Er waren twee time outs voor nodig om de Urkers weer bij de les helpen. De tussenstand (43-24) baarde dan misschien niet direct grote zorgen, het spel van Orca’s wel. Ook tegen mindere tegenstanders moet je 40 minuten scherp zijn. Scherp Versteeg begreep die opdracht uiteindelijk want na 7 scoreloze minuten van Orca’s gooide de Emmeloorder er twee driepunters op rij in. Trotse fanbase op de tribune. Het was het slechts-scorende kwart van Orca’s want met laatste score met bonus van Klaas Hoorn kwam het totaal op 9 punten uit. Net genoeg om het kwart ‘winnend’ af te sluiten maar onder luid gezucht van het publiek werden de banken weer opgezocht aan het eind van het derde kwart. Tussenstand: 52-24.

  Het verzet was echt wel gebroken en de Zaandammers waren moe maar in het vierde kwart wilde coach Langman alsnog meer vuur zien. ‘Binnenslepen die wedstrijd, en maak je ouders trots!’. Klaas Hakvoort had direct iets te lang oogcontact met een moeder maar hij begreep de opdracht. Inside werd hij goed benut en als hij zelf niet scoorde gaf hij lepe balletjes af op Hongaar-Rick en Bouwplaats-Kevin. Ook Jan Hakvoort maakte een sterke drive en score welke later nog zou worden beloond met een knuffel. In het veld kwam de winst voor Orca’s niet meer in gevaar en bleken de Urkers toch meer energie te generen dan The Windmills uit Zaandam en bleven de punten keurig op Urk. Een laatste actie van Ruben Visser zette de eindstand op 72-29, in Urker voordeel.

  Scorers van deze wedstrijd:

  Klaas Hoorn 22
  Luka de Jong 11

  Klus geklaard. Deze moest Orca’s winnen om de top-5 weer te betreden. Nu dat gehaald is kunnen de Urkers ook even achterover leunen want er staan twee weken geen wedstrijden op het programma. Vrijdag 3 november is de volgende wedstrijd pas weer. Een uitwedstrijd tegen U.S. Heren 2, uit en in Amsterdam. Om 21:00 uur zal deze wedstrijd beginnen waarbij Orca’s weer op zoek naar punten gaat om de winststreak uit te breiden.