• Winst in rommelige provinciestrijd voor Schol Orca’s Heren 1

 • Houterig, bonkig, vierkant, rommelig, lelijk en moeizaam. Allemaal termen die voorbijkwamen na afloop van de wedstrijd van Schol Orca’s Heren 1 tegen De Snipers uit Zeewolde. Maar uiteindelijk kon dat de Urker ploeg niet deren omdat ze ook deze ‘scherpschutters’ aan de zegekar zouden binden. De selectie van coach Jurie Bakker moest het doen zonder Laurens van Loosen die zogenaamd moest werken. Bronnen zeggen echter dat hij was gespot op een bruiloft van een verre vriend.

  Zoals eerder al vermeld waren de gasten uit Zeewolde een nieuwe tegenstander voor Orca’s. Vorig jaar gingen beide wedstrijden niet door, dus dit zou een mooi moment zijn om toe te slaan. Vanaf de start zat Orca’s er bovenop maar kregen ze wel de eerste tegenscore. Maar die achterstand zette Klaas Hakvoort persoonlijk om in een voorsprong. Ondanks een aantal breuken in zijn skelet gaf hij meteen alles en bleef roepen ‘ik voel ‘m!’, waarom weet geen mens. Team Seacon was verantwoordelijk voor alle scores in het eerste kwart want ook Rick van Eerde en Klaas Hoorn werden goed benut en zetten de score na het eerste kwart op 20-8.

  Een tegenstander onder de 10 houden in een kwart is al een prestatie op zich maar misschien waren de Urkers daar ook zelf een beetje te veel van onder de indruk. Het tweede kwart begon niet al te sterk en vaak niet al te fraai om naar te kijken. Eerdergenoemde termen konden afgevinkt worden en De Snipers kwamen langzaam maar zeker terug in de wedstrijd. Nu heten ze wel Snipers, maar het schieten ging ze niet echt goed af. Wel kregen ze in de bucket het een en ander voor elkaar en frommelden ze er de ene na de andere bal in. Het is dat Klaas Jan Scheffer een mooie score maakte maar dat was slechts de 2 in de 2-12 run die de gasten neerzetten. Orca’s worstelde zichzelf naar de rust en kreeg nog een hap lucht doormiddel van een fraaie driepunter van Rick van Eerde. Ruststand: 31-21.

  In de rust moest coach Jurie weer handelend optreden. Eerst een kleine jongleer act dus en daarna weer serieus met het whiteboard op schoot. Assistent-coach Edwin van Schaik viel bij en hamerde op het dichthouden van de bucket en dat de center daarbij moest worden uitgeschakeld. Klaas Hakvoort zei dat hij ‘m voelde. Ondertussen kwam de melding binnen dat het kampioensteam Dames 2 alweer gewonnen had in Zwolle dus nog een reden om niet achter te blijven.

  Het duurde even voordat er een score genoteerd kon worden in het derde kwart. Orca’s stond qua verdediging wel goed maar wist aanvallend niets soepels te creëren. Als er dan een kans was dan werd het of slordig uitgespeeld of werden niet de juiste spelers benut. Het is nog roestig aan alle kanten. Maar! Langzaam maar zeker slopen de Urkers vooruit. Een drietje hier, een mooie score van Luka de Jong daar en twee vrije worpen voor Maap, die ook een groot deel van zijn werk op de tribune zag zitten om hem aan te moedigen. De zoneverdediging van Orca’s wierp zijn vruchten af want waar De Snipers in het eerste kwart maar 8 punten maakten waren het er nu slechts 5. Stand na drie kwarten: 44-26.

  Wat een vrouwenstand klonk het vanuit het publiek. Boe! Wiek! Nou, dat liet Kevin de Boer zich niet gezeggen. Een goed aangesneden pass op deze daddy-to-be, een blik naar beneden, kleine dribbel achteruit en pats, een driepunter feiloos door de ring! Klein gebald vuistje. Ook Luka de Jong schoot er een mooie driepunter in en Maap pakte weer twee vrije worpen mee na een sterke actie. Orca’s nam eindelijk afstand van de gasten en het begon er ook iets beter uit te zien. Nog steeds niet optimaal maar standje karakter stond wel weer aan. De Urkers liepen uit naar een voorsprong van 25 punten en hielden die marge keurig vast. De frustratie kwam bij sommige Snipers wat naar voren dus er werd zelfs een Technische fout uitgedeeld die Klaas Hakvoort wel wilde verzilveren want: hij voelde ‘m. Nou vooruit. Maar ja hoor: ook raak. Stoer kijkend liep hij weg. Pas laat in het vierde kwart wilden de Urkers geloven in de overwinning omdat het allemaal niet vanzelf ging. De voorsprong kwam niet meer in gevaar en ook De Snipers gingen met lege handen terug naar huis: 62-39.

  Genoeg positieve punten te zien ondanks dat het niet de meest soepele wedstrijd ooit was. Een tegenstander onder de 40 punten houden is knap. Iedere speler was belangrijk en samen werden de twee punten bijgeschreven. De scores van deze avond:

  Rick van Eerde 20
  Klaas Hakvoort 13

  Uiteraard zal er wel wat geschaafd moeten worden om het team gestroomlijnd te krijgen. Stapje voor stapje zal dat lukken, dat kunnen we garanderen. De komende week zal er weer hard getraind worden want volgende week zaterdag staat al vroeg in het seizoen een kraker op het programma. Rebound ’73 MSE 1 is dan de tegenstander in Harderwijk. Deze ploeg heeft drie keer gespeeld en ook al drie keer gewonnen. Serieuze ploeg dus. Orca’s zal niets liever willen dan daar ook een goed resultaat halen. Het is niet zo heel ver, dus iedereen die in de gelegenheid is wordt ook met klem opgeroepen om aanwezig te zijn. Sporthal Stadsweiden, Harderwijk, 20:30 uur.